Home / AKTUELNO / EVO KAKVO VAS VREME OČEKUJE: Pola Srbije će imati blagu zimu, a druga polovina snežne oluje! Meteorolozi kažu da postoji i opasnost od poplava!

EVO KAKVO VAS VREME OČEKUJE: Pola Srbije će imati blagu zimu, a druga polovina snežne oluje! Meteorolozi kažu da postoji i opasnost od poplava!

Metereolozi Accuweathera pripremili su zimsku prognozu za Evropu, prema kojoj će središnji deo kontinenta, uključujući severni deo Srbije, biti na udaru kratkih i snažnih oluja.

500

Najžešće oluje se očekuju na područjima Francuske, severne Španije, Alpa i dela istočne Evropu.

Očekuje se da će ove godine ekstremna hladnoća izostati u dobrom delu Evrope, uz izuzetak Skandinavije, Irske i Škotske gde bi moglo biti povremenih razdoblja niskih temperatura ispod dugogodišnjeg proseka.

Prema prognozi, hladne struje će u drugom delu zime krenuti prema istoku, kroz Poljsku, Rusiju i baltičke države, pa će najhladnije biti u Berlinu, Varšavi i Minsku.

U drugom delu zime se očekuju i pojačane padavine uzrokovane vlagom na Sredozemlju. Oluje će doneti snažan vetar i poplave na jugu Francuske, Italiji i Alpima

Kretanje oluja u zimskoj sezoni uslovljava prodor atlantskih vetrova na severu Španije i jugu Francuske.

– Kretanje oluja će doneti veći od uobičajenog rizik od snažnih zimskih oluja severnoj Španiji i zapadnoj Francuskoj – procenjuje meteorolog Tiler Rojs uz upozorenje da bi poplave mogle pogoditi jugoistok Francuske, severnu Italiju i deo Balkanskog poluostrva, uključujući i Srbiju.

Vlaga sa Sredozemlja će izazvati jaku kišu i snežne padavine u Alpima.

Meteorolozi očekuju da će obilni sneg u drugom delu zime padati u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, severnoj Rumuniji i Ukrajini, iako on u ravničarskim predelima ne bi trebalo da nadmaši prošlogodišnju količinu.

Naša zemlja će, kako se vidi i na mapi, biti “presečena” linijom koja odvaja područja sa blagom zimom od onih u kojima će tokom zime vladati snežne oluje. Na severu Srbije će, sudeći prema ovoj mapi, biti hladno i snežno, a sve južno od Beograda – blaga zima.

Natprosečne zimske temperature su najavljene za Portugal, Španiju, Italiju i veći deo Balkanskog poluostrva.

– Dok će Francuska i severna Španija imati učestale vremenske neprilike, južna Španija i Portugalija neće imati puno kiše i tamo se očekuju toplo i suvo vreme tokom većeg dela zime – rekao je Repert.

(Telegraf.rs)

Check Also

SJAJNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE! NOVAC LEŽE NA RAČUNE: STIŽE NOVA POMOĆ, A OVO JE SPISAK DATUMA SVIH UPLATA!

Zbog dobrih rezultata, država će svim penzionerima moći da u februaru, najkasnije u martu 2022. …