Home / AKTUELNO / EVO ŠTA JE SVE PONUĐENO SRBIJI U ZAMENU ZA PRIZNANJE KOSOVA!

EVO ŠTA JE SVE PONUĐENO SRBIJI U ZAMENU ZA PRIZNANJE KOSOVA!

SAD ponudile Beogradu da postigne dogovor s Prištinom i prizna nezavisnost tzv. Kosova, a da bi zauzvrat u Srbiju bile dovedene najveće svetske kompanije, što je, međutim, Beograd odbio.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za tzv. Kosovo Ričard Grenel nedavno Beogradu i Prištini poručio da postignu sporazum o međusobnom priznanju, a da će za to dobiti „nagradu u ekonomskom smislu, biće organizovana investiciona konferencija.

On je obećao da će pozvati neke od najvećih svetskih kompanija da investiraju u Srbiju, što, međutim, „očekivano, nije naišlo na odobravanje“ u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uzdržan kada je reč i o međunarodnoj konferenciji o tzv. Kosovu, ideji koja figurira nezavisno od one investicione, i ističe da bi, ako bi do toga došlo, morale da učestvuju sve velike svetske sile.

Došlo je do očigledne promene američke taktike kada je reč o tzv. Kosovu, i da sada SAD, koje su doskora podržavale ideju da se „kosovski čvor razmrsi kroz podelu ili razgraničenje“, opet uslovljavaju Srbiju, što se videlo i tokom Grenelove posete Beogradu.

S obzirom na nesuglasice između Berlina i Pariza, Vašington želi da iz igre izbaci EU i preuzme, između ostalog, rešavanje tog pitanja.

Predsednika SAD Donalda „Trampa ne interesuje suština, on uglavnom razmišlja o tome kako bi bilo spektakularno da se sporazum potpiše u Vašingtonu, u Beloj kući, jer mu treba spektakl“, kaže izvor iz diplomatskih krugova.

On dodaje da bi za njega to bio uspeh u trci za drugi mandat i predstavljalo ono što je za Bila Klintona bio Dejtonski sporazum.

Check Also

PREKO MILION LJUDI NA DEMONSTRACIJAMA U PARIZU! (VIDEO)

Deseti vikend protesta počeo je u 12 sati. Organizatori kažu da je bilo preko milion …