Home / TEMA DANA / LUKAŠENKO TEŠKO UZDRMAO ZAPAD: „STVARAMO NOVI SSSR!“

LUKAŠENKO TEŠKO UZDRMAO ZAPAD: „STVARAMO NOVI SSSR!“

Aleksandar Lukašenko predložio je zemljama članicama Evrazijskog ekonomskog saveza (EAЭS) da iskoriste pozitivna iskustva iz vremena  SSSR.

Pritom je naglasio: „Mi smo živeli u jednoj zemlji. Imamo ogromno iskustvo koje nam je to dalo. To može biti osnova. Imamo i jedan jezik (ruski) i mnogo šta zajedničkog. To je put kojim se možemo kretati brže nego što je EU“.

Predsednik Belorusije, koji je boravio u poseti Kazahstanu, naglasio je i da EAЭS treba da „vodi računa o greškama koje je pravila EU“, kako ih ne bi ponavljao.

Dodao je: „Mi se zaista možemo kretati brže jer imamo više iskustva zato što smo živeli u SSSR u kojem je postojala apsolutno tesna integracija. Ne treba  je uništiti. Treba vaspostaviti ono što je bilo razrušeno. Treba da na tome radimo“.

Lukašenko je pre tri dana izjavio da je Rusija za Beloruse „više nego država“, da je to za njih – ideologija.

Beloruski predsednik je ovo rekao prilikom susreta sa gubernatorom ruske Novgorodske oblasti Andrejom Nikitinom.

Pritom je razjasnio: „Često govorim: ako neki misle da je Rusija samo njihova, ja govorim da je Rusija i naša. Na to treba da se svi navikavaju. Rusija je za nas Beloruse ideologija i to niko ne može izbaciti iz mene“.

Ukazao je da Belorusija – zajedno sa Rusijom – već faktički deluje „na teritoriji jedne države“ i da zato u njegovoj zemlji ne dolazi u obzir ništa drugo osim „zaštite interesa Rusije i njenih građana“. A isti je slučaj i sa Belorusima u Rusiji.

Zaključio je rečima:

„Ima li Rusija bližeg saveznika od Belorusije? Nema! A ni mi nemamo zemlju koja nam je bliža od Rusije“.

Mnogi već tvrde da Lukašenko govori o „SSSR na novim osnovama“ i da će se takva integracija realno pojaviti u narednih 4-5 godina.

Check Also

OTKRIĆE ZATRESLO SRBIJU: VUČIĆ REŽIRAO HAOS NA KIM UZ DOGOVOR! SVE POVEZANO S IZBORIMA I RIO TINTOM! (VIDEO)

Za današnji haos na Kosovu i Metohiji je direktno odgovoran Aleksandar Vučić, koji je u …