Home / AKTUELNO / Evo šta posle ruskih borbenih aviona još stiže u Srbiju..

Evo šta posle ruskih borbenih aviona još stiže u Srbiju..

buk-m2- rakete
Prvi migovi samo što su dotakli beogradsko tlo, a Putin sprema novi kontingent naoružanja za Srbiju koji će biti pravo iznenađenje!

Eksperti su uvereni da je reč o raketnim sistemima „Buk 2“ i „Pancir“, koji će izuzetno poboljšati našu protivvazdušnu odbranu, o čemu je državni vrh Srbije već razgovarao sa zvaničnom Moskvom.

Da ovo nije prazna priča i da Kremlj planira da nastavi sa diplomatskom, političkom i vojnom pomoći, tvrdi i ruski politikolog Ekatarina Pomorceva.

– Srbija je iskren i pouzdan partner za Rusiju i postoji velika verovatnoća da će dobiti mnogo više nego što je do danas najavljeno. Mislim da će dolazak ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i njihov susret sa Ivicom Dačićem doneti mnogo pozitivnih iznenađenja – kaže Pomorceva.

Rusija, prema njenim rečima, na ovaj način potvrđuje vekovno prijateljstvo sa Srbijom.

– Stigli su prvi avioni, to je rezultat zajedničkog ulaganja u prijateljske odnose srpske vlade i ruskog rukovodstva. Ne bih smatrala nerealnim očekivanja da se pomoć poboljša, uključujući ozbiljnije odbrambene sisteme, pa na kraju krajeva i raketni sistem S-300 – ubeđena je Pomorceva.

Za vojnog analitičara Miroslav Lazanski isporuka migova znači samo dobar start.

– Ovo je samo početak, Rusija će sasvim sigurno nastaviti da nam pomaže. Avioni mig-29 su bili naša nasušna potreba i fantastična su stvar za srpsku avijaciju, a po dogovoru stiže i 30 tenkova T-72B3 i 30 oklopnih vozila BRDM-2. Ono što nam sledeće treba je da upotpunimo PVO sistemima „Buk 2“ i „Pancir“. Nakon toga bićemo vojno jači od svake od bivših država Jugoslavije i u ravni sa, recimo, Rumunijom – navodi Lazanski.

On posebno ističe značaj najavljene posete Sergeja Šojgua Beogradu.

– To je odlična stvar za Srbiju. I pitam vas sad zašto neki američki ministar odbrane ne dođe u Beograd? Zato što je ta velika sila procenila da ne treba, ali je ova druga vojna sila procenila da treba. E tako, kad se jedni nećkaju i premišljaju, drugi zgrabe devojku. Za ljubav i seks potrebno je dvoje – navodi Lazanski.

Sa njim se slaže i potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan.

– Srbija mora da upotpuni svoj PVO sistem i to moraju da budu raketni sistemi iz Rusije. Na tome se uveliko radi, ali mora mnogo pametno da se planira i da se utvrdi šta je tačno to što nam treba. A u tome moramo i možemo da se oslonimo samo na Rusiju – zaključuje Karan.

Da se Srbija opredelila da otvoreno stane uz Rusiju, a ne Evropu, dosad bi već dobila sve što je želela. Iako zvuči neverovatno, sa Moskvom su postojali dogovori, ozbiljna i kvalitetna ponuda za S-300.

Lazanski kaže da bi uz još nekoliko pošiljki ruske vojne pomoći Srbija bila u potpunosti spremna da se odbrani od eventualnih vojnih napada država iz okruženja.

– Znate šta, Vojvodina, Srem, ka Rumuniji, pa i Mađarskoj, ravnica je to. Ja bih zato insistirao na još tenkova, ali ima i nekoliko prečih stvari – kaže Lazanski.

Na spisku vojnog analitičara koji bi, da ima mogućnosti, ispostavio Moskvi nalaze se:

– „BUK 2“ PVO sistem namenjen je uništavanju aviona i helikoptera na malim i srednjim visinama, ali ima mogućnost uspešnog dejstva i po krstarećim raketama, vodenim bombama i bespilotnim letelicama

– S-500 modifikovavna verzija sistema S-300, koji je svojevremeno pravljen za potrebe protivraketne odbrane kopnene vojske u nekoj daljoj budućnosti

– „Pancir“ PVO sistem pripada novijoj generaciji sredstava PVO, spada u hibridne sisteme jer je opremljen i protivavionskim raketama i topom

– 12 helikoptera Mi-28 dvosedni borbeni helikopter koji je ukazom predsednika Rusije ušao u serijsku proizvodnju i oružane snage Ruske Federacije

– 50 tenkova sa ovim kontingentom Srbija bi ukupno imala 300 tenkova. Opremljen je ugrađenim nesalomivim oklopom, novim sistemom komunikacije, kontrolom vatre, balističkim računarom i glavnim nišanom osnaženim infracrvenim svetlima.

Mihajlovićeva: Ne spremamo se za rat

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je, govoreći o dolasku ruskih migova, ocenila da je to dobro za Srbiju.

– To ne znači da se pripremamo za bilo kakav rat, ali mislim da je vrlo značajno da u svakoj oblasti imamo najbolje. Dobro je da imamo i migove. Sve što je najbolje i najmodernije – Srbiji svakako treba – rekla je Mihajlovićeva.

Pogledajte video:

(Srpski telegraf)

Check Also

EVROPA U PLAMENU: PROTESTI PROTIV „KORONE“ I OBRAČUNI SA POLICIJOM U FRANCUSKOJ, BELGIJI, SLOVENIJI, ENGLESKOJ, NEMAČKOJ (VIDEO)

Veliki broj ljudi okupio se u subotu u centru Londona protestujući protiv mera zaključavanja u …