Home / AKTUELNO / EVRO ČEKA STRAŠNA SUDBINA: Trampov čovek najavio nešto što će uplašiti sve nas koji štedimo u evropskoj valuti

EVRO ČEKA STRAŠNA SUDBINA: Trampov čovek najavio nešto što će uplašiti sve nas koji štedimo u evropskoj valuti

evro- svajcarci- novac
Profesor Teodor Ruzvelt Maloh, glavni kandidat Donalda Trampa za ambasadora u Evropskoj uniji, izjavio je da bi jedinstvena valuta evrozone “mogla da doživi slom” u narednih 18 meseci.

Maloh, koji je predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Global Fiducijary Governance i “Ruzvelt grupe”, rekao je u intervjuu za britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC) da bi zauzeo “kratku poziciju” na berzi u trgovanju s evrom, što znači da bi se kladio na pad vrednosti jedinstvene valute.

– Jedna od stvari koje bih uradio u 2017. jeste zauzimanje kratke pozicije prema evru. Mislim da je to valuta koja je ne samo na izdisaju, već ima stvarni problem i mogla bi da doživi slom u narednih godinu do godinu i po dana – kazao je on.

– Nisam jedina osoba ili ekonomista sa takvim pogledom na stvari. Neko priznat kao Džozef Stiglic, čuveni ekonomista Svetske banke, napisao je celu knjigu na tu temu – dodao je Maloh.

Osvrćući se na perspektive britansko-američke privredne saradnje, ocenio je da bi Britanija mogla da dogovori “uzajamno koristan” sprazum o slobodnoj trgovini sa Amerikom za samo 90 dana

Uprkos preprekama, kako je naveo, Britanija će dobiti sporazum o slobodnoj trgovini pre drugih u EU, a izbori u Holandiji, Francuskoj i Nemačkoj bi, smatra, mogli da dovedu do fundamentalne reorganizacije unije.

– Lično nisam siguran da će biti Evropske unije sa kojom bi se pregovaralo o slobodnoj trgovini – rekao je Maloh.

Na pitanje da li će potencijalno biti više bilateralnih sporazuma sa različitim zemljama, odgovorio je da smatra da su “izgledi za to, u izmenjenoj političkoj stvarnosti, veći”.

– Mislim da se Donald Tramp jako protivi nadnacionalnim organizacijama, on veruje u nacionalne države, u bilateralne odnose, i mislim da on smatra da je EU promašila svoj cilj. Čini mi se takođe da Tramp smatra da se EU u poslednjih nekoliko decenija jako izokrenula, najviše pogodujući Nemačkoj – naveo je Maloh.

Dodao je da su sadašnji pregovori o slobodnoj trgovini između SAD i EU, pod nazivom Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i inesticije (TTIP) – “mrtvi”, te da je za Sjedinjene Države najbolje ako Britanija sprovede “čist” Bregzit.

Kada jednom bude izvan jedinstvenog tržišta i carinske unije, Velika Britanija može da zaobiđe “birokrate u Briselu” i da “napravi sporazum o slobodnoj trgovini”, rekao je.

Maloh je ocenio da bi bilo kakav pokušaj EU da blokira Britaniju da započne pregovore sa SAD-om bio “apsurdan” i bio bi nalik “mužu koji pokušava da spreči ženu da počini preljubu”, oreneo je Bi-Bi-Si.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …