Home / AKTUELNO / EVROPA OPASNO ZABRINUTA: Grci i Turci su NA IVICI SUKOBA

EVROPA OPASNO ZABRINUTA: Grci i Turci su NA IVICI SUKOBA

„Grčka je postala raj za one koji planiraju da izvrše državni udar, nakon što je odbila zahteve Turske za izručenje osam turskih vojnika“, izjavio je turski premijer Binali Jildirim.

Turska i Grčka lome koplja u poslednjih nekoliko meseci, zabrinuvši Evropu zbog porasta rizika od izbijanja sukoba između ova dva suseda.

Pitanje koje pre svih unosi razdor među državama je zahtev Turske za gonjenjem osam svojih vojnika koji su tražili azil u Grčkoj. S druge strane, dvojica grčkih vojnika nalaze se u turskom zatvoru.

Grčki vojnicu su uhapšeni nakon prelaska granice početkom marta. Grčka insistrira na tome da su zalutali na tursku teritoriju zbog nevremena, ali turske vlasti ih drže u pritvoru do suđenja.

Grčki premijer Aleksis Cipras odgovorio je optužujući Tursku da drži grčke vojnike kao taoce kako bi se cenkala za osam turskih službenika koji su tražili status izbeglice u Grčkoj nakon pokušaja državnog udara 2016. godine.

– Zašto ne pominju državni udar? Ubijali su ljude i ugrozili državu – rekao je Jildirim i dodao da će grčkim vojnicima biti suđeno i da će njihov pravosudni sistem „uraditi ono što se mora“.

U međuvremenu je u ponedeljak uveče došlo do novih tenzija između dve zemlje. Naime, turski helikopter pojavio se iznad grčkog ostrva kada su grčke trupe ispalile pucnje upozorenja.

Neimenovani izvori u grčkom Ministarstvu odbrane rekli su da su primenjeni grčki propisi, a takođe su naveli da je ministar odbrane Panos Kamenos u stalnom kontaktu sa šefom Generalne vojne komande (GES) i načelnikom Generalštaba oružanih snaga Grčke (GEETHA).

Check Also

BRITANIJA POSLALA U SRBIJU SPECILACA ZA BALKAN- REGION SE SUOČAVA SA NAJVEĆOM PRETNJOM U POSLEDNJE DVE DECENIJE!

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je ser Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. …