Home / AKTUELNO / EVROPA POSTAVILA KLOPKU ZBOG KOJE ĆE HRVATSKA NESTATI!? EVO O ČEMU JE REČ!

EVROPA POSTAVILA KLOPKU ZBOG KOJE ĆE HRVATSKA NESTATI!? EVO O ČEMU JE REČ!

Oni koji odlaze iz Hrvatske kao razloge najčešće navode nemogućnost pronalaska posla ili nezadovoljstvo poslom ako ga imaju i male zarade.

Hrvatska je za samo sedam godina, od 2013, kada je ušla u EU, pa do kraja 2019. godine ostala bez oko 200.000 stanovnika, proizlazi iz novih procena državne statistike, prenosi Index.hr.

Prema tim podacima, Hrvatska je krajem 2012. godine, uoči pristupanja Uniji, imala nešto više od 4,26 miliona stanovnika, a krajem 2019. godine nešto manje od 4,06 miliona stanovnika.

Portal navodi da je porazna demografska slika posledica negativnog prirodnog priraštaja, odnosno većeg broja umrlih nego rođenih, ali znatno više masovnog iseljavanja koje je rezultat otvaranja tržišta rada ostalih članica EU za hrvatske državljane.

Željko Lovrinčević iz zagrebačkog Ekonomskog instituta istakao je da će sa takvim smanjenjem broja stanovnika Hrvatska u narednih pet godina izgubiti grad veličine Osijeka.

Oni koji odlaze iz Hrvatske kao razloge najčešće navode nemogućnost pronalaska posla ili nezadovoljstvo poslom ako ga imaju i male zarade.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …