Home / AKTUELNO / FILIMONOVA: Pitanje je dana kada će Zapad pokrenuti rat u Bosni, 30 naoružanih vehabijskih uporišta na granici RS čeka znak!

FILIMONOVA: Pitanje je dana kada će Zapad pokrenuti rat u Bosni, 30 naoružanih vehabijskih uporišta na granici RS čeka znak!

Sprovođenjem referenduma o obeležavanju Dana Republike Srpske, njeno rukovodstvo je potvrdilo odabrani kurs na zaštiti sopstvenog suvereniteta i principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, istovremeno sačuvavši postojeći status quo u Bosni i Hercegovini, izjavila je mr istorijskih nauka i urednica portala Fond strateške kulture Anja Filimonova.
filimonova- anja
Uz to, prema njihovim prognozama, dalji razvoj odnosa između Republike Srpske i Federacije BiH zavisiće od interesa spoljnopolitičkih igrača. A tu se pozicije Evropske Unije i SAD zajedno sa delom islamskog sveta – razilaze.

Ako se Evropska Unija, koja proživljava svoja ne baš najbolja vremena, potrudi da očuva regionalnu stabilnost i ne dozvoli novi rat na Balkanu, SAD mogu, kako bi učvrstile svoje pozicije na tom prostoru, potpuno destabilizovati situaciju, nateravši Sarajevo da posegne za suverenitetom Republike Srpske, na šta Srpska, naravno, neće pristati. Uostalom, to je još jednom potvrdio i skorašnji referendum.

– Bez ikakvog preterivanja, taj referendum ima istorijsku i životnu važnost za Republiku Srpsku. On je stavio tačku na antisrpska stremljenja, koja se očituju u političkim i kvazi-pravnim napadima, s ciljem otimanja nadležnosti koje Republici Srpskoj pripadaju po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Možemo konstatovati da rat nije završen 1995.godine i da je Dejtonski mirovni sporazum više imao karakter primirja, zato što je rat protiv Republike Srpske bio nastavljen, samo drugim sredstvima.

Međunarodni predstavnici zajedno sa Sarajevom sve vreme su Republici Srpskoj uzimali i oduzimali ono za šta su se izborili tokom rata. U suštini, vodili su rat protiv njene suverenosti – izjavila je mr istorijskih nauka i urednica portala Fond strateške kulture Ana Filimonova.

Ona ističe da je referendum neprikosnoveno pravo svakog naroda, garantovano čitavim nizom međunarodnih sporazuma, uključujući i Statut UN.

– U svetlu tih činjenica, izjave predstavnika sarajevske politike da referendum, kao, podriva temelje Dejtonskog sporazuma izgledaju smešne. Kao prvo, ni jedan sporazum, u principu, ne može biti iznad prava bilo kog naroda na samoopredjeljenje i izražavanje svoje volje

Narod je nosilac vlasti. To proističe iz svih doktrina i koncepcija međunarodnog prava i zato Dejtonski sporazum, u principu, ne može osporiti to pravo Republici Srpskoj. S aspekta prakse, Dejtonski sporazum krajnje jasno propisuje prava organa vlasti Bosne i Hercegovine.

To znači da sve nadležnosti i ovlašćenja koje Dejtonskim sporazumom nisu date Bosni i Hercegovini, pripadaju tzv. entitetima, odnosno Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Zato je neopjevana glupost govoriti da referendum podriva taj sporazum. To apsolutno nije tačno“ – smatra Filimonova.

Prema njenim rečima, Republika Srpska, na čelu sa svojim nacionalnim liderom Miloradom Dodikom, čvrsto se drži kursa koji omogućava zaštitu suvereniteta, legitimnosti, pa i samog postojanja Srpske, a održavanje referenduma je samo još korak u tom pravcu. Međutim, takva nezavisna politika nailazi na protivljenje Zapada i njegovih pristalica u BiH.

– Stiče se utisak da je zapadnim političarima i Sarajevu potrebno da uopšte ne postoji neka Republika Srpska, a bilo bi poželjno da na Balkanu ne bude ni srpskog naroda kao takvog. NJima je potrebno da se Srbi transformišu u klub samoubica koji bi postepeno išao ka finalnom tragičnom kraju.

Zapadni predstavnici, Ustavni sud BiH, Sud i Tužilaštvo BiH – sve te institucije na svakom koraku podrivaju i narušavaju Dejtonski sporazum, u stalnoj ofanzivi na Republiku Srpsku. Moraju se krajnje ozbiljno preispitati brojne odluke tih kvazi-pravosudnih organa, s obzirom da imaju izrazit negativni karakter, usmeren protiv suverenosti Republike Srpske“ – ubeđena je Filimonova.

Po njenom mišljenju, modeli funkcionisanja u BiH nisu jednako održivi. Federacija BiH, smatra Filimonova, faktički živi od sredstava koj dolaze izvana, korupcija dostiže ekstremne visine, a organi bezbednosti i kompletan državni aparat pretvoreni su u džepne marionete člana Predsedništva BiH iz reda Bošnjaka Bakira Izetbegovića i njegove partije.

– U suštini, reč je o autoritarnom režimu koji je svoj deo BiH doveo do ruba provalije, koji je Bosnu stavio u službu trećerazrednih zapadnih diplomata i dozvolio da zemljom gazduje svako kome to nije leno – od Vašingtona do arapskih zemalja.

Arapi ovde uporno kupuju nekretnine i zemljište. Već se može govoriti o arapizaciji Bosne i Hercegovine. Upravo on (Izetbegović) je dozvolio da ovde divljaju vehabije“ – primjećuje Filimonova i konstatuje da „na teritoriji cele BiH postoji vehabijsko podzemlje, velikodušno snabdevano zapadnim novcem“.

– Utisak je da oni ovde formiraju ćeliju ‘Islamske Države’, u svakom slučaju po nekom sličnom modelu. Posebno želim da istaknem da je oko 30 odlično naoružanih i odlično organizovanih vehabijskih uporišta raspoređeno upravo duž administrativne granice sa Republikom Srpskom. Dakle, Federacija BiH je potpuno pasivna, ali potencijalno veoma opasna tvorevina- pretpostavlja ova ekspertkinja za balkanske studije.

Republiku Srpsku Filimonova ocenjuje kao „funkcionalnu državu sa stabilnim državnim aparatom i mobilisanom populacijom“. Međutim takvo stanje stvari, po njenim rečima, apsolutno ne odgovara Sjedinjenim Američkim Državama, koje nastoje da ne dozvole srpskom narodu na Balkanu da ojača i koje pokušavaju da Federaciju BiH podstaknu za napad na Republiku Srpsku.

Filimonova pretpostavlja da će sada, nakon održavanja referenduma, započeti dugotrajna antisrpska informativna kampanja, koju će pratiti čitav niz provokacija.

– Neprijatelji Republike Srpske, sav taj ogromni spisak, počevši od SAD i arapskih zemalja, sa svim njihovim obavještajnim službama, pseudodiplomatskim korom koji radi u Sarajevu, a takođe i hrvatska strana, potrudiće se da se osvete Srpskoj za ovaj vid samostalnosti.

Konstantno će izazivati haos i konflikte niskog i srednjeg intenziteta. Međutim, u Banjaluci je formiran ozbiljan bezbednosni aparat sa odličnim stručnjacima, kojima su u potpunosti poznati postojeći izazovi i pretnje.

I, na primer, pokušaji nekakvog upada vehabija, pod čijim bi okriljem bilo moguće u BiH uvesti NATO snage iz Hrvatske, sada više ne mogu proći. Sigurna sam da će ubrzo biti jako mnogo zapadne antisrpske histerije, propagandističke galame, koju će nastojati instrumentalizovati, pokušajima da, na primer, sve prevedu u oblast pravosuđa, pa čak i da osude Milorada Dodika. Međutim, mislim da neće u tome uspeti-smatra Filimonova.

Filimonova ukazuje i na to da je Balkan i dalje nestabilan region jer strateški ciljevi Zapada, između ostalog i slabljenje srpskog naroda i Srbije kao ključne države i regionu – i dalje ostaju na snazi.

– Ovde je situacija uvek ozbiljna. Pre ili kasnije, kad skupi dovoljno potencijala, Zapad će pokušati da destabilizuje region. To je samo pitanje vremena. Ali da se to ne bi desilo, potrebno je preduzeti sve mere i usmeriti sve napore u podršci srpskim zemljama u regionu- zaključila je Filimonova.

(Poligraf.news)

Check Also

NEZAPAMĆENO- NEVIĐENA KAZNA ZA RUSKE SPORTISTE! VANJA GRBIĆ: „OVO JE STRAŠNO ŠTA SU URADILI RUSIMA..“

Svetska antidoping agencija (WADA) izrekla je četvorogodišnju zabranu Rusiji za učešće na najvećim sportskim događajijma, …