Home / AKTUELNO / FRANCUSKOJ PRETI NAJVEĆI POTOP U POSLEDNJIH 100 GODINA: Opšta panika, Sena se dramatično izliva..! (SNIMCI DRONA)

FRANCUSKOJ PRETI NAJVEĆI POTOP U POSLEDNJIH 100 GODINA: Opšta panika, Sena se dramatično izliva..! (SNIMCI DRONA)

Parižani su u šoku. Hiljade građana prestonice Francuske u opasnosti su ovog vikenda budući da je nivo reke Sene dramatično porastao, a prema prognozama francuskih službi ovog vikenda će dostići vrhunac!

Vodeći francuski stručnjaci upozoravaju da Parizu preti pravi potop, odnosno najveća poplava u poslednjih 100 godina.

– Situacija je zbog poplave složena u mnogim francuskim departmanima, a francuska Meterološka služba je jutros u 13 departmana zadržala narandžasti nivo opasnosti od poplava, od ukupno četiri nivoa – prenosi Parizijen

Vodostaj Sene jutros je iznosio 5,70 metara, dok je juče u isto vreme bio 5,59 metara, a sutra se očekuje da će vodostaj biti između 5,80 i šest metara.

Luvr zatvoren, turisti beže sa šetališta

Najgore je što će se povećanje vodostaja reke porasti i početkom iduće nedelje – saopštio je Vižikri, vladina služba za praćenje poplava.

Izlivena Sena je već prekrila šetalište pored reke u Parizu, a zbog poplave je u muzeju Luvr zatvorena izložba islamske umetnosti koja je bila postavljena u prizemlju.

Čuveni turistički brodići na Seni, zbog visokog nivoa vode u koritu reke, trenutno ne plove, dok labudovi plivaju na mestima gde su nekada bili trotoari, a poplave je na pariske ulice izjurila čak i pacove.

Poplava je u francuskoj prestonici 1910. godine nanela veliku štetu, kada je nivo Sene dostigao čak 8,65 metara.

Poplava bi ojadila budžet Pariza

Poslednji put kada se dogodila strašna poplava u Parizu, daleke 1910. godine, gradu su bile potrebne nedelje da se vrati u normalu.

Stručnjaci potvrđuju da bi ovaj nivo Sene mogao da donese još veću poplavu nego tada.

Procenjuje se da bi takva poplava Pariz koštala čak 17 milijardi evra!

Grad nije spreman za haos – metro će biti paralisan

Šarl Bobion, poznati pariski analitičar i stručnjak za procenu rizika, izjavio je da Pariz nije spreman za ovakvu vrstu iskušenja.

– Jednom se i ovakva poplava mora dogoditi. Pariz je manje spreman za poplave u odnosu na druge evropske prestonice. Iako se govorilo da ovakav nivo Sena ne može da dosegne u narednih 10-20 godina pokazalo se da priroda i dalje diktira tempo. Ovakve poplave mogu potrajati i nekoliko dana što bi „slomilo“ Pariz – rekao je Bobion.

Procena je da bi u slučaju poplave oko 750.000 radnih mesta bilo ugroženo, kao i 400.000 kuća u Parizu i okolini.

Takođe se ističe da bi 45 odsto metro stanica u Parizu bilo pogođeno poplavama te da bi narod morao da pronalazi alternativni način kretanja.

Pogledajte snimke:(Telegraf.rs)

Check Also

NIKOLA PILIĆ: NJIH NERVIRA ŠTO JE NOVAK 350 NEDELJA BROJ 1 NA SVETU- ŠTO JE PREŠAO NADALA I FEDERERA U SVIM SEGMENTIMA..

Nekadašnji trener Novaka Đokovića u mlađim danima Nikola Pilić osvrnuo se na aktuelnu situaciju u …