Home / AKTUELNO / GENERAL HAFTAR OBJAVIO DŽIHAD I SVEOPŠTU MOBILIZACIJU ZBOG ULASKA TURSKIH TRUPA U LIBIJU

GENERAL HAFTAR OBJAVIO DŽIHAD I SVEOPŠTU MOBILIZACIJU ZBOG ULASKA TURSKIH TRUPA U LIBIJU

Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar objavio je opštu mobilizaciju kako bi se pružio otpor stranom mešanju u libijski konflikt.

„Danas objavljujemo džihad i sveopštu mobilizaciju. Oružje će biti dato i muškarcima i ženama, vojnicima i građanima“, izjavio je Haftar u video-poruci.

On je takođe rekao i da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan šalje svoju vojsku u sigurnu smrt.

Podsetimo, parlament Turske usvojio je zakon o slanju turskih snaga u Libiju sa ciljem da se pruži pomoć vladi u Tripoliju, koju podržavaju SAD, u borbi protiv snaga Halife Haftara, koje sprovode ofanzivu na libijsku prestonicu.

Prethodno su mediji pisali da je Vlada nacionalnog jedinstva Libije zvanično zatražila vojnu pomoć Turske u svetlu pojačane agresije Haftarove Libijske nacionalne armije na Tripoli.

Tim povodom se oglasila i Rusija, a šef Komiteta Državne dume Rusije za međunarodne odnose Leonid Slucki izjavio je da odluka Parlamenta Turske da vojsku pošalje u Libiju može da pogorša situaciju u toj zemlji, te je potrebno tražiti mirne načine kako bi se rešila kriza.

Check Also

I DALJE HAOS U BELORUSIJI: 40.000 „OBOJENIH“U SUKOBU SA POLICIJOM, TIHANOVSKA OBJAVILA GENERALNI ŠTRAJK

UČESNICI novog beloruskog `obojenog protesta`porazbijali su kamenicama i flašama prozore na zgradi glavne policijske uprave …