Home / AKTUELNO / KONAČNO: SRBIJA DOBIJA GASOVOD- EVO KADA STARTUJE “TURSKI TOK”

KONAČNO: SRBIJA DOBIJA GASOVOD- EVO KADA STARTUJE “TURSKI TOK”

Prve količine gasa iz „Turskog toka“ poteći će kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, najverovatnije u oktobru, kada počinje sledeća gasna sezona, najavio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Završeno je polaganje cevi duž gasovoda u našoj zemlji od 403 kilometra, rekao je Antić Tanjugu i dodao da je ostalo da se završe merne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara, koja treba da obezbedi punu funkciju gasovoda.

Antić očekuje da kompresorska stanica kod Žabara bude gotova u drugoj polovini godine.

Objasnio je da će tako po puštanju kompresorske stanice u Bugarskoj i pomenute stanice u Srbiji biti obezbeđen neophodan pritisak da bi taj gas nastavio da teče ka Mađarskoj i dalje do centralnoevropskih gasnih skladišta.

„Kao što smo planirali, prošle godine smo završili polaganje cevi od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom. Reč je o projektu koji je realizovan izuzetnom dinamikom, s obzirom na to da su prve aktivnosti počele krajem aprila 2019. i već u decembru položena su 403 kilometra cevi“, naveo je on.

Kako kaže, malo ko je u to verovao, ali je sve realizovano zahvaljujući dobroj organizaciji i uz učešće velikog broja srpskih kompanija.

„Srbija je spremna. Zbog kašnjenja u Bugarskoj sa početkom radova, očekuje se da će oni radove završiti polovinom godine. Tako da bi u drugoj polovini godine, odnosno od početka sledeće gasne sezone, koja počinje u oktobru, trebalo da krenu prve količine gasa iz Bugarske za Srbiju“.

Dodaje da će Mađarska dobiti taj gas nešto kasnije, nakon izgradnje kompresorskih stanica na svojoj teritoriji.

Check Also

SNIMAK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: POGLEDAJTE ŠTA MONSTRUM RADI NA SAHRANI ĐOKIĆA (VIDEO)

Goran Džonić stajao je u pozadini. On je bio u blizini mrtvačkih kola dok je …