Home / AKTUELNO / PATRIJARH MOSKOVSKI KIRIL: „ONO ŠTO SADA RADE SRBIMA, TO NISU RADILI NI TURCI“

PATRIJARH MOSKOVSKI KIRIL: „ONO ŠTO SADA RADE SRBIMA, TO NISU RADILI NI TURCI“

Patrijarh Moskovski i sve Rusije, Kiril, pozvao je danas na solidarnost sa Srpskom crkvom u Crnoj Gori i osudu svakog pokušaja vlasti da, nakon usvojenog spornog zakona o slobodi veroispovesti, oduzima imovinu od kanonske crkve da bi je dala raskolnicima.

Patrijarh Kiril je, nakon jutrošnje liturgije, poručio da se sve to dešava u srcu Evrope, one, kako je rekao, iste koja se kao i SAD deklarisala za princip odvojenosti crkve od države.

– Ništa slično u istoriji pravoslavlja, u poslednjih nekoliko vekova, nije bilo. Čak ni onda kada se pravoslavni Istok nalazio pod vlašću otomanske Turske – poručio je patrijarh Kiril.

Istakao je da su Srpsku crkvu u Crnoj Gori zadesila „velika iskušenja“, nakon što je usvojen zakon saglasno kom će sva crkvena nepokretnost preći od kanonske crnogorske eparhije SPC u ruke raskolnika.

– Mi treba da osudimo oduzimanje hramova i svaki pokušaj državnih vlasti Crne Gore da oduzimaju imovinu od kanonske Crkve – poručio je patrijarh.

Nije isključio da vlast u Crnoj Gori to radi iz određenih političkih ciljeva, između ostalog, je nesumnjivo, borba sa Rusijom.

(Tanjug)

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …