Home / AKTUELNO / „Glavni razlog što sam osnovao stranku je taj što DSS više nije isti!“

„Glavni razlog što sam osnovao stranku je taj što DSS više nije isti!“

Doskorašnji potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović rekao je da je glavni razlog za njegovu odluku da napusti DSS i osnuje Srpsku narodnu partiju (SNP) to što posle odlaska Vojislava Koštunice DSS više nije isti.

nenad-popovic

– S odlaskom Koštnice prestao je da postoji i DSS kakav je ranije bio. Nažalost nisam sebe video u tom novom DSS-u. Zato sam odlučio da krenem svojim političkim putem – rekao je Popović.

On je rekao da će SNP nastaviti da razvija ono što je bilo dobro u politici DS S a to je po njegovom mišljenju, pre svega nacionalna i državotvorna politika koju će sprovoditi „dosledno ali na pragmatičniji način, kako bi izbegle nepotrebne konfrontacije.“

– Glavne odrednice SNP biće drzavovornost i ekonomija. To su dve strane iste medalje. Samo jaka drzava može da razvija ekonomiju, a samo uspešna ekonomija može da bude temlje zaštite nacionalnih interesa – rekao je Popović u intervjuu današnjem „Kuriru“.

Kada je reč o odnosu prema EU, politika SNP biće zasnovana na načelima evroskepticizma. „Protivimo se ulasku u EU jer smatramo da Srbija nema ekonomski interes da postane deo EU“, rekao je Popović.

On kaže da će rad stranke finansirati oni koji podržavaju njenu politiku a to će, kako očekuje, biti „mali i srednji privrednici i preduzetnici, za čije ćemo se interese boriti.“

Popović, koji je poznat po vezama sa Rusijom kaže da SNP neće zastupati insterse Rusije već Srbije, a da će svoje veze u Rusiji koristiti isključivo za zaštitu srpskih interesa u toj zemlji.

Povodom dileme pitanju da li će Srbija na kraju morati da se opredeli između Rusije i Zapada on je smatra da to nije stvar opredeljenja između dve strane već zaštite nacionalnih i ekonomskih interesa.

– Naši interesi su da ne smemo da se odreknemo Rusije a u isto vrme moramo da izbegnemo konfrontaciju sa EU. Rusija je naš potvrđeni istorijski prijatelji, strateški i ekonomski palrtner, ali realnost je i da se nalazimo u zoni u kojoj EU ima najveći politički i ekonomski uticaj – rekao je Popović.

Kad je reč o vladinim merama stednje, on kaže da je rano govoriti da li će one doneti efekte.
– Lično, uvek sam se zalagao za veću potrošnju umesto za štednju, jer smatram da se većom potrošnjom podstiče privredna aktivnost, bez koje nema zapošljavanja i rasta standarda – rekao je on.

Popović je pohvatlio državotvoran odnos vlade prema Rusiji uprkos snažnim pritisčima kojima je Srbija zbog toga izložena.

Na pitanje da li može da zamisli SNP u toj vladi, on je rekao da je rano govoriti o saradnji sa bilo kojim partnerom jer je SNP trenutno usredsređen na jačanje stanke i širenje njene politike.

(Tanjug)

Check Also

BELORUSIJA NEĆE OSTATI PO STRANI! LUKAŠENKO POSLAO JASNU PORUKU O MOGUĆEM SUKOBU RUSIJE I UKRAJINE

ZAPADNE države su iznele tezu da Rusija ima plan da napadne Ukrajinu, saopštio je predsednik …