Home / U FOKUSU / Porošenko otkrio kakvu je vojnu opremu dobio od SAD-a i Zapada za utvrđivanje „odbrambene linije“!

Porošenko otkrio kakvu je vojnu opremu dobio od SAD-a i Zapada za utvrđivanje „odbrambene linije“!

Ukrajinski predsednik Petar Porošenko priznao je da je njegova zemlja u dosadašnjem ratu protiv Novorosije ostala bez 60-65 odsto vojne tehnike!

obama- porosenko

U noćašnjem intervjuu kijevskim televizijama, bio je direktan:

„Mogu da otkrijem koliko smo ratne tehnike dosad izgubili… Uništeno je 60-65 odsto”.

Priznao je takođe: da je Kijev dve i po nedelje kakvog-takvog primirja iskoristio da izvuče sa fronta „jedinice koje su tamo dugo bile bez rotacije sastava”. Naglasio je da je u jednoj takvoj „zaglavljenoj” jedinici bio i njegov sin.

Porošenko je posebno podvukao da ukrajinske snage na teritoriji Novorosije ubrzano prave „odbrambene linije”.

Precizirao je da će „odbrambena linija ići duž cele granice zone sa posebnim statusom“, a da će se oko zone rasporediti i ukrajinski graničari.

„Ovo činimo da bismo ostale teritorije Ukrajine zaštitili od širenja konflikta. Moramo se zaštititi od infekcije koja može krenuti odatle“.

U tom kontekstu je dodao da je Kijev od SAD i drugih zapadnih zemalja dobio svu potrebnu vojnu opremu, zahvaljujući tome što Ukrajina „u oblsti vojne saradnje ima sa SAD najviši status koji je moguć za zemlju koja nije članica NATO”.

Otkrio je šta sve dobijeno od Amerikanaca i ostalih:

„Dobili smo opremu za obaveštajno delovanje, radare, aparaturu za osmatranje i ostalo što će desetine puta povećati ubojitost našeg oružja i modernizovati ga”.

Večeras se oglasio i spiker Vrhovne Rade (parlamenta) Ukrajine, Aleksandar Turčinov, rekavši: „Ako ne budu realizovane mirovne inicijative predsednika Porošenka – odmah treba staviti van snage zakon o posebnom statusu nekih delova Donbasa”.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …