Home / AKTUELNO / GLAVNI VIRUSOLOG ITALIJE: „ZAPANJEN SAM ŠTA RADE BRITANCI U VEZI KORONAVIRUSA“

GLAVNI VIRUSOLOG ITALIJE: „ZAPANJEN SAM ŠTA RADE BRITANCI U VEZI KORONAVIRUSA“

Vodeći italijanski virolog Roberto Burioni zapanjen je ponašanjem Velike Britanije koja ne pokušava da suzbije virus korona, već pušta da se njim zarazi što veći deo populacije s ciljem sticanja imuniteta, a nastoji da zaštiti samo starije.

„To mi je neshvatljivo ponašanje u vreme kada nema vakcina i kada ne znamo da li će zaraženi nakon ozdravljenja steći imunitet“, rekao je Burioni za agenciju DPA.

Burioni, profesor mikrobiologije na milanskom univerzitetu „San Rafaele“, jedan je od prvih italijanskih naučnika koji je upozoravao na pojavu ovog virusa.

Nakon što su Španija, Francuska i Austrija krenule italijanskim putem i počele da uvode drakonske mere ograničavanja kretanja, Burioni tvrdi da cela Evropa mora učiniti isto.

„Potrebni su nam jedinstvo i zajednički pristup. U suprotnom, koji je smisao EU?“, pita Burioni.

On nije siguran da će sa pojavom toplijeg vremena vurus nestati ili da će epidemija oslabiti.

„Nemojte se kladiti u to. O tome još ništa ne znamo“, poručuje Burioni.

Veliki broj obolelih i umrlih u Italiji on objašnjava strukturom italijanskog društva u kome je više starijih i više socijalno aktivnih.

„Ne znamo kada će biti bolje. Situacija se još razvija. Radimo sve što moramo raditi i nadamo se da ćemo za koji dan videti rezultate“, zaključuje Burioni.

Check Also

OVO SE SPREMA I SRBIMA! NEMAČKI MINISTAR ZDRAVLjA: NEMCI ĆE DO KRAJA ZIME BITI „VAKCINISANI, IZLEČENI ILI MRTVI“

Nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je da će svi biti vakcinisani ili podleći koronavirusu …