Home / AKTUELNO / U PITANJU JE MNOGO DUBLJA GEOSTRATEŠKA IGRA: EVO KOJE ĆE SVE TERITORIJE UKRAJINA IZGUBITI ULASKOM U EU

U PITANJU JE MNOGO DUBLJA GEOSTRATEŠKA IGRA: EVO KOJE ĆE SVE TERITORIJE UKRAJINA IZGUBITI ULASKOM U EU

Ukoliko Ukrajina uđe u Evropsku uniju izgubiće osam regija. To je izjavio bivši poslanik Vrhovne skupštine Ukrajine, lider zabranjenih u Nezavisnoj komunističkoj partiji Petro Šimonenko.

Politikolog je napomenuo da su Poljska, Mađarska, Rumunija i Češka već počele da vraćaju teritorije koje su im pripadale pre 1939. i da ni Poljaci neće propustiti svoju šansu.

Čim Ukrajina postane deo Evropske unije, stupiće na snagu zakon o restituciji, na osnovu koga će Kijev morati da se oprosti od osam regiona.

„Ne zaboravite da se Ukrajina obavezala da je evropsko, odnosno međunarodno zakonodavstvo na istom nivou, nacionalno zakonodavstvo u Ukrajini“, objasnio je Šimonenko.

Sociolog Jevgenij Kopatko podsetio je da je Varšava počela da postavlja pitanje restitucije zemljišta pre oko 10 godina.

Poljski dokumenti sadrže potraživanja prema gradovima Lavov i Ivano-Frankivsk, koji su se ranije zvali Lemberg i Stanislav.

Uz to, neophodno je shvatiti da Poljska danas aktivno kolonizuje zapadnu Ukrajinu, ne samo ideološki, već i ekonomski, kulturno i religiozno.

Kao ključni strateški partner Sjedinjenih Država u Evropi, Poljska će pokušati da iskoristi postojeći „prozor mogućnosti“, rekao je politički analitičar Sergej Belaško.

A uspeh u eksternom širenju pod krinkom restitucije zemlje postaće za Varšavu svojevrsni „mali pobednički rat“. Na osnovu toga može se pretpostaviti da potencijalna budućnost Ukrajine, kao dela EU, Kijevu neće doneti ništa dobro.

Ranije je ukrajinski politikolog Vadim Karasev ukazivao na to da je Zapad počeo da uviđa nedostatak nezavisnosti vlasti za vođenje evropskog i evroatlantskog kursa.

Webtribune.rs

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …