Home / AKTUELNO / GLOBALNI PREOKRET- POSLE MOLDAVIJE I BUGARSKE: I Estonija dobila proruskog premijera..

GLOBALNI PREOKRET- POSLE MOLDAVIJE I BUGARSKE: I Estonija dobila proruskog premijera..

500

Juri Ratas iz pro-ruske stranke Centar postao je novi premijer Estonije.

To je informacija koja se nikako neće svideti nekima u NATO paktu, imajući u vidu da je upravo prostor Baltika postao prostor o kojem se govori u kontekstu moguće buduće konfrontacije sa Rusijom. Podsetimo, Estonija, kao i druge dve baltičke republike, Litvanija i Letonija, graniči se sa Rusijom i članica je Evropske unije i NATO pakta.

Ratas je preuzeo vođstvo u stranci Centar nakon što je sa te pozicije početkom ovog meseca otišao vremešni Under Edgar Savisar.

Iako stranka Centar nije kritikovala rusku spoljnu politiku, a ima i sporazum o saradnji sa ruskom vladajućom strankom, njihov stav nije ni anti-EU niti anti-NATO.

Dalje, može se reći da je estonska stranka Centar ipak manje proruski orijentisana nego što su to na primer nove vladajuće garniture koje su nedavno osvojile vlast u Bugarskoj i Moldaviji.

Imenujući ga za premijera estonska predsednica Kersti Kaljulaid komentarisala je: “Uverena sam kako će Ratas biti u stanju da formira snažnu Vladu. Što se tiče estonske spoljne i bezbednosne politike, ona treba da ostane kakva jeste, a to su mi potvrdili lideri vodećih stranaka”.

(Pravda)

Check Also

PAROVIĆ OTKRIO: ČAK I DA AMERIKANCI ODU IZ BONDSTILA, VUČIĆ NEĆE VOJSKOM NA KiM! (VIDEO)

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalazi u neposrednoj blizini prelaza Jarinje i Brnjaku. …