Home / AKTUELNO / POSLEDNJA VEST– TURSKA ODSUTALA OD EU: Turci žele u savez sa Kinom i Rusijom!

POSLEDNJA VEST– TURSKA ODSUTALA OD EU: Turci žele u savez sa Kinom i Rusijom!

500

Kina je izjavila da je spremna da razmotri zahtev Turske za prijem u Šangajsku organizaciju za saradnju, nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio takvu mogućnost.

Erdogan je izjavio da Turska, inače članica NATO-a, u Šangajskoj organizaciji za saradnju vidi realnu alternativu članstvu u Evropskoj uniji. On je dodao da bi Ankari bilo prijatnije da radi sa tim blokom država, dok „EU odugovlači sa procesom pridruživanja“.

Šangajsku organizaciju za saradnju čine Kina, Rusija i četiri centralnoazijske zemlje — Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan i Uzbekistan.

Taj blok je formiran 2001. godine, kao regionalna organizacija za borbu protiv pretnji radikalnog islama i krijumčarenja droge iz Avganistana, navodi Rojters.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang izjavio je da je Turska već partner u dijalogu sa zemljama bloka i da sa njima već dugo sarađuje.

Kina pridaje veliki značaj želji Turske da ojača tu saradnju, rekao je on na konferenciji za štampu. „Spremni smo da, zajedno sa drugim članovima Šangajske organizacije za saradnju i u skladu sa odredbama osnivačkih dokumenata, ozbiljno razmotrimo (turski zahtev) na bazi konsenzusa i konsultacija“, dodao je Geng.

(Sputnjik)

Check Also

KO JE PRIMIO OBE DOZE MOĆI ĆE U PRODAVNICU, KOD FRIZERA.. EVO ŠTA ČEKA ONE KOJI NISU..!

Ljudi koji su potpuno vakcinisani možda će uskoro moći da povrate lične slobode i vrate …