Home / U FOKUSU / PAO DOGOVOR, PUTIN I TRAMP DELE EVROPU PO ZONAMA UTICAJA: Evo koje države na Balkanu su pripale Rusima..

PAO DOGOVOR, PUTIN I TRAMP DELE EVROPU PO ZONAMA UTICAJA: Evo koje države na Balkanu su pripale Rusima..

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin i novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp preko posrednika uveliko dogovaraju podelu političkog uticaja po Evropi, tvrde odlično obavešteni diplomatski izvori.
500
Dvojica lidera usklađuju stavove oko tema koje su ključne za odnose SAD i Rusije. Osim pitanja Sirije, Bliskog istoka, Ukrajine i Kine.

Obavešteni tvrde da Putin insistira da u rusku “zonu interesa” osim Ukrajine uđu i Srbija, Republika Srpska, ali i Crna Gora, Bugarska, Grčka i Makedonija!

Ruski lider od Trampa traži da Rusija, u skladu sa sadašnjom snagom i značajem na svetskoj geopolitičkoj sceni, proširi svoj uticaj na čitav Balkan.

– Putin uz sebe pored podrazumevajuće Ukrajine, vidi Srbiju i Republiku Srpsku, ali i Bugarsku, Grčku, Makedoniju i Crnu Goru. Njemu je izuzetno stalo da Rusija bude ključni “igrač” na Balkanu zbog političkih, ali i ekonomskih i bezbednosnih razloga.

Tramp, bar prema prvim reakcijama, nema ništa protiv ovakve podele… Jedino što je u Evropi sporno jeste podela karata na Baltiku. Putin, naime, traži od američkog kolege da kao znak dobre volje i iskrenog prijateljstva povuče sve ofanzivno NATO oružje iz Estonije, Letonije i Litvanije, ali Trampu to nije prihvatljivo… – javlja izvor.

I dok se zvaničnici Srbije juče nisu oglašavali ovim povodom, urednik portala “Novi standard” Željko Cvijanović ocenjuje da Putin i Tramp neće pregovarati o klasičnoj podeli sveta poput Staljina, Ruzvelta i Čerčila na Jalti 1945. godine.

– Nećemo, dakle, biti deo ruske zone u klasičnom “jaltinskom” smislu, ali će Rusija svakako u Srbiji biti prisutnija kao faktor političkog suvereniteta i vojne neutralnosti Srbije. Dolaze bolji dani za naš narod, ali i za čitav naš region… – naglašava Cvijanović.

On procenjuje da se popuštanjem napetosti između Rusije i SAD ni jedni ni drugi neće povući sa Balkana, ali će se zemljama s ovog područja otvoriti prostor za jačanje suvereniteta.

– Taj prostor zemlje poput Hrvatske i Albanije ne priželjkuju, jer nemaju kapaciteta da ga iskoriste. Ali taj prostor bi mogao da preporodi Srbiju i zemlje koje joj naginju, poput RS, možda i cele BiH, Crne Gore bez Mila Đukanovića i Makedonije – podvlači Cvijanović.

S druge strane, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da postoje preduslovi za sastanak Putina i Trampa na kojem bi se razgovaralo o podeli zona interesa, ali da mi nismo njihov prioritet.

– Mi moramo biti svesni da postoje i za jednog i za drugog mnogo važnija pitanja od Balkana i Srbije. Tu pre svega mislim na Siriju i Ukrajinu. Ako bi taj eventualni sastanak u budućnosti i ličio na novu Jaltu, Srbija bi bila fusnota. Možda bi se našla na margini tog papira na kome bi crtali nove granice, odnosno sfere interesa Rusije i SAD – objašnjava Jakšić.

(Informer)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …