Home / AKTUELNO / GORI GRANICA SA TURSKOM! Kurdi krenuli na Turke (VIDEO)

GORI GRANICA SA TURSKOM! Kurdi krenuli na Turke (VIDEO)

turska- vojska

Provokacije koje već danima traju sa turskih položaja prema kurdskim teritorijama, konačno su eskalirale ozbiljnim sukobom koji preti da se pretvori u konačni rat između dve sukobljene strane.

Tokom današnjeg dana, kao i prethodnih, turska artiljerija tukla je sa terotorije svoje zemlje po položajima sirijskih kurda i u istočnim i u zapadnim delovima sirijsko-turske granice.

Ipak, danas je došlo i do dejstava sa sirijske teritorije koja je pod kontrolom snaga „Štita Eufrata“, operacije koju predvodi Turska armija uz podršku sirijskih „pobunjenika“.

Kurdi su danas počeli i da odgovaraju na artiljerijsku vatru, i to duž čitave granice.

U centru dešavanja je pogranično selo Firfirke u kurdskoj enklavi Efrin, na koje Turci vrše napade i iz Sirije i iz Turske, u čijoj su blizini Kurdi, koristeći prenosive protivtenkovske sisteme uništili dva tenka i jedno tehničko vozilo, pritom usmrtivši 5 turskih vojnika i ranivši šestoro.

Osim toga, u istoj enklavi zabeleženi su udari i po mestima Vehsije, Sed, Šeale, Tal Cican, Hesije, Tal Midjek, Herbel, Tal Rifat, Šeik Isa, Verdije, Hesacik i Ajn Dekne.

Na severoistoku Sirije najvatrenije borbe vode se na pograničnoj liniji Derbasije – Senjurt, gde su Kurdi, takođe, uništili dva turska tenka.

Eskalacija, odnosno kurdski odgovor na turske napade, usledila je nakon vazdušnog udara turske avijacije u kom je nastradalo više desetina novinara i tehničara kurdske informativne agencije Rojava njuz i pripadnika IPG-a.

Kurdske organizacije su, usled neočekivanog novog rata s Turcima objavili mogućnost obustavljanja ofanzive na Raku, u kojoj učesvuje i američka vojska.

Pogledajte video:
(Pravda)

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …