Home / AKTUELNO / Grade se nove nuklearke oko Srbije: Na samo 70 kilometara od granice nalazi se čak 18 nuklearnih reaktora!

Grade se nove nuklearke oko Srbije: Na samo 70 kilometara od granice nalazi se čak 18 nuklearnih reaktora!

nuklearna- elektrana

U Evropi je aktivno 130 nuklearki, grade se četirinove a 24 projekta suupripremi. Na samo 400 kilometara našuzemlju okružuje 18 nuklernihreaktora.

Bugarska je tokomprošle nedelje počela gradnjupostrojenja za radioaktivni otpad, a unajavi je igradnja nove nuklearke. Istovremeno, na samo 70 kilometara odnaše granice, i Mađarska gradidva nova nuklearna reaktora. Iako nemajukonkretanpovod, unemačkomgradu Ahenugrađanima dele besplatne tablete joda kao preventivu odradijacije jerstrahuju odstare nuklearne elektrane ususednoj Belgiji. Zašto se svetne odriče nuklearne energije ikoliko smo zaštićeni odmogućihincidenata, pita RTS.

Skladište za nuklearni otpadBugarska gradiublizininuklearke Kozloduj na obalama Dunava. Trajno rešavanje radioaktivnog otpada je neophodno, jerBugarska trećinustruje obezbeđuje iznuklearke.

– Time će se demantovati one slutnje istrepnje koje se već 20 godina pričajuda BugariuStaruplaninusa njihove strane stavljajuradioktivni otpad. Očigledno to nije istina jer onisvoj otpad odlažuna normalaniprirodannačinuzpunutehnologiju – kaže Plećaš.

U Evropi je aktivno 130 nuklearki, grade se četirinove a 24 projekta suupripremi. Na samo 400 kilometara našuzemlju okružuje 18 nuklernihreaktora.

Najbliži je u Mađarskoj, uPakšu, gde poredpostojeća četirigrade jošdva reaktora kojiimdajupolovinu električne energije. Posle japanske nuklearne katastrofe najavljno je zatvaranje starihnuklerki, alito ide sporo.

– Usvetuih je negde oko 450 upogonu. Svakičetvrtikilovatsatu Evropi je proizvedeniznuklerki, značinema zatvaranja ne odričuihse niNemcizatvorili 8 od 17. Šveđanisuzatvorilidve a sada će da prave novih 12 – kaže Mesarović.

Nuklearke suprojektovane da izdrže zemljotres, poplave, udar aviona, terorističkinapad. Zemlje koje imajunuklerne objekte njihovusigurnostpojačavjumerama zaštite odnove tehnološke pretnje, sajberkriminala pa sustalno podvrgnutitakozvanim, bezbednosnimstrestestovima.

Zbogprekograničnoguticaja za sve nuklerne objekte mišljenja dajuisusedi. Iza bugarsko skladište radioaktivnog otpada upitnik je bio rigorozan.

– Njihov projekat je već bio i na oceni kod Austrijanaca oni su im čak postavljli i pitanja da li su ponovo vršili seizmološke analize na toj lokaciji. Sve što može da se proveri insistira se na proveri je sve elektrane moraju da proštuju taj stres test – kaže Mesarović.

U Srbiji je Moratorijumom zabranjena gradnja nuklearki, ali u slučaju eventualne havarije u nekoj od susednih zemlja, za sat-dva nuklearni oblak bi mogao da stigne do naše zmlje.

– Ja stalno govorim moramo ukinuti Moratorijum da naša deca počnu ponovo da studiraju nuklearne nauke ne da bi gradili nove nuklerake, nego da bi znali kako da se štiti od zračenja. A tih stručnjaka više nema – kaže Plećaš.

Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije radi stalni nadzor i merenja radioktivnosti.

Za eventualne incidente, naša zemlja je, kažu, pokazala spremnost i na nedavnoj svetskoj vežbi simulacije na nuklearnu nesreću koju je organizovla Međunarodna agencija za atomsku energiju, prenosi RTS.

(Telegraf.rs)

 

 

Check Also

STIGLA NOVA VEST O AUSTRALIJAN OPENU KOJA ĆE PROMENITI SVE U NOVAKOVOJ KARIJERI!

Na pomolu je veliki preokret u odnosu Australijan opena i pandemije u susret gren slemu …