Home / AKTUELNO / GRČKA USTALA PROTIV „REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE“: U Atini haos zbog Makedonaca (VIDEO)

GRČKA USTALA PROTIV „REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE“: U Atini haos zbog Makedonaca (VIDEO)

U Atini je danas, ispred zgrade grčkog parlamenta, počeo protest protiv Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije, a već na početku okupljanja došlo je do sukoba između demonstanata i policije, koja ih je suzavcem rasterala sa stepeništa na ulazu u parlament.

Kako je javljeno, miting je počeo na trgu Sintagmi u Atini u 14 sati po lokalnom vremenu.

Okupljenima se obratio bivši grčki premijer Antonis Samaras, s rečima: „Protestujemo radi onog za šta znamo da je pravedno“, prenosi „Katimerini“, podsećajući da Samaras oduvek zastupa „tvrd“ stav u pogledu imena Makedonije.

Organizatori su se nadali da će broj demonstranata danas premašiti 600.000, ali je za sada njihov broj manji, prenosi grčki list.

Oni su najavili da će 3.000 autobusa doputovati iz severne Grčke, ali je policija nešto posle 14:00 sati saopštila da je samo 300 autobusa na putu ka Atini.

Još 60 autobusa se ka grčkoj prestonici kreće iz pravca Peloponeza, navodi „Katimerini“ pozivajući se na informacije sa rampi za naplatu putarine.

Kretanje saobraćaja centrom Atine je zabranjeno od 6 sati ujutru. Od sinoć je zabranjeno parkiranje, dok su centralne stanice metroa zatvorene od 10 sati.

Mitingu će prisustvovati i brojni predstavnici Grčke pravoslavne crkve i monasi sa Svete gore.

Organizatori naglašavaju da je to nestranački miting i pozivaju na nacionalni konsenzus i ozbiljnost. Oni traže uzdržavanje od radikalnih izjava o problemu „čije rešavanje zahteva istorijska pravda“.

Blizu 2.000 policajaca čuva red i mir na ulicama glavnog grada Grčke. Oni se plaše provokacija i sukoba, jer je planiran i kontramiting anarhističke organizacije pored zgrade administracije Atinskog univerziteta.

Check Also

RUSKI „TERMINATOR“ UŠAO U DONBAS! (VIDEO)

Tokom ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, pravi snimci sa lica mesta periodično se pojavljuju …