Home / IZA KULISA / NA PRAGU NOVE SENZACIJE: ŠTA PREDSTAVLJA “ZAGONETNI” SIMBOL NA RUSKOM LOVCU SU-57?

NA PRAGU NOVE SENZACIJE: ŠTA PREDSTAVLJA “ZAGONETNI” SIMBOL NA RUSKOM LOVCU SU-57?

Juče je na aerodromu Žukovski fotografisan ruski lovac Su-57 (T-50-3 PAK-FA) sa evidencijskim brojem “53” koji je na sebi imao do sada nepoznate oznake.

Naime, na vertikalnim repnim stabilizatorima aviona pored siluete lovca pete generacije Su-57 je uočena i silueta letelice koja neodoljivo podseća na američki strategijski bombarder B-2, ali i na novi projekat ruske bespilotne letelice šeste generacije Ohotnik-B.

Ova fotografija je zaintrigirala brojne čitaoce raznih vazduhoplovnih foruma, koji su pokušali da demistifikuju značenje ovih oznaka. Jedni govore da se radi o verziji aviona koji će imati presretačku ulogu, te da oznaka predstavlja njegov glavni budući plen – “američki strategijski bombarder B-2”.

Sa druge strane, većina smatra da se radi o silueti bespilotne letelice Ohotnik-B koja se nalazi u finalnom stadijumu svog razvoja. Naime, postoje informacije da se ove godine očekuje i njen prvi samostalni let. Prikazani model aviona će takođe učestvovati u fazi njenog testiranja.

„Ohotnik“ se radi u kooperaciji kompanija “Suhoj” i “MiG”. Procene su da će letelica dostizati masu od 20 tona, što je duplo više od taktičkog lovca četvrte generacije MiG-29. Njegova krstareća brzina leta će biti podzvučna (do 1,000 km/č), dok će njegov maksimalni dolet iznositi 3,500km. Letelica će moći da se popne na visinu od 10,500 metara. Odatle će visoko-preciznim oružjem moći da uništava neprijateljske kopnene ciljeve i vrši operacije vazdušnog izviđanja.

Osnovna konstruktorska baza za izradu ove letelice je šema tzv. „letećeg krila“

Letelica će biti napravljena po tehnologiji koja će mu obezbediti malu radarsku reflektivnost-vidljivost. Ubojno naoružanje će da nosi u unutrašnjim borbenim spremnicima, slično kao kod lovaca 5.generacije. Korpus bespilotnog aparata će biti napravljen od kompozitnih materijala. Prema ruskim izvorima letelica se nalazi u završnoj fazi testiranja, gde se dovršava završni proces integracije elektronskih komponenti i njenog konačnog kalibrisanja.

Podsetnik

Su-57 je ruski višenamenski borbeni avion pete generacije, kojeg su razvili vazduhoplovni inžinjeri OKB Suhoj. On je namenjen izvršavanju ogromnog spektra zadataka koji se mogu postaviti ispred jedne vazduhoplovne borbene platforme, kao što je ostvarivanje apsolutne vazdušne prevlasti iznad teritorije na kojoj se izvode aktivna borbena dejstva, uništavanje najrazličitijih kopnenih ciljeva i površinskih brodova koji su ojačani savremenim protivvazduhoplovnim borbenim sredstvima, operacija izviđanja i nadzora vazdušnog prostora na velikim udaljenostima, uništavanje komandne infrastrukture neprijatelja itd…

Check Also

EGIPATSKA SFINGA NIJE STARA 4,500 GODINA NEGO 75.000 GODINA?!

Misterija oko starosti egiptaske Sfinge traje i dan danas….Ova misteriozna kamena građevina-Sfinga,  još uvek privlači …