Home / AKTUELNO / GRMEĆE NEBO NAD SRBIJOM: Poslednje pripreme za spektakularnu vežbu sa novim oružjem, pod kodnim imenom „Čelik 2017” (VIDEO)

GRMEĆE NEBO NAD SRBIJOM: Poslednje pripreme za spektakularnu vežbu sa novim oružjem, pod kodnim imenom „Čelik 2017” (VIDEO)

srbija- rakete- oganj

Srpska vojska nikad spremnija i opremljenija! Pripadnici Vojske Srbije prvomajske praznike proveli su radno u Tehničko-opitnom centru „Nikinci”, na čijim poligonima privode kraju poslednje pripreme za spektakularnu vežbu pod kodnim imenom „Čelik 2017”, koja će se povodom Dana Vojske i Dana pobede održati 9. maja!

Na prikazu osposobljenosti Vojske, 9. maja, gledaoci širom Srbije i sveta moći će da u živom prenosu vide dejstva novog i modernizovanog oružja i borbene tehnike. Celokupna vežba sprovodiće se veoma realno, sa bojevom municijom.

Grmeće nebo nad Sremom. Bojevo gađanje obaviće borbeni avioni, ali i artiljerija, pešadija, a spremna je i pokazna vežba u kojoj će „Kobre” pokazati kako ekspresno rešavaju talačku krizu.

Samo delić onog što smo mi juče mogli da vidimo u Nikincima jesu modernizovani tenkovi i borbena oklopna vozila, opremljena najsavremenijom optoelektronikom i računarskim sistemima, poboljšane balističke i protivminske zaštite.

Ono što nas je posebno iznenadilo kod BOV M16 jeste komfor u ovim robusnim vozilima, uključujući i najmodernije klima-uređaje. Zanimljivo je da posadu BOV-a koji smo testirali čine i dve devojke, koje veoma uspešno uz pomoć računara upravljaju sistemima za borbu i optoelektronsko izviđanje.

Sve koji budu gledali prenos iz Nikinaca posebno će oduševiti ponosi srpske vojne industrije – „oganj“, „Morava“, „Nora“, „Miloš“ i „Lazar“, koji su i nas juče ostavili bez daha. Ono na šta smo posebno ponosni jeste premijera ispaljivanja raketnog sistema „alas”, koji je pravi hit među kupcima srpskog naoružanja iz celog sveta.

Srpski inženjeri razvili su navođenu raketu zemlja-zemlja, koja je toliko precizna da sa 25 kilometara pogađa pravo u metu veličine mobilnog telefona.

Uspeli smo da zabeležimo trenutak ispaljivanja ove rakete, što možete i da vidite na fotografiji koja prati ovaj tekst, a ekskluzivni video-snimak ispaljivanja „alasa” pogledajte na našem portalu „alo.rs“. Ovaj raketni sistem posebno brine sve one koji bi da ugroze bezbednost naše zemlje.

„Alas” je protivoklopni višenamenski raketni sistem velikog dometa sa principom vođenja bez neposrednog vizuelnog kontakta sa ciljem. Namenjen je za dejstvo po tenkovima, borbenim vozilima, utvrđenjima, brodovima, helikopterima…

Ono što ga izdvaja jeste izuzetan nivo preciznosti, ostvaren zahvaljujući ugradnji TV ili infracrvene glave za samonavođenje, koja raketu „alas“ pretvara u neku vrstu „raketnog snajpera”.

Slika se prenosi do komandnog mesta, omogućujući na taj način operatorima da izaberu optimalnu udarnu tačku, ili da raketu preusmere na drugi cilj, odnosno samouništenje, ukoliko taktička situacija to nalaže. Velika prednost ovog raketnog sistema jeste što on nije vezan za jednu vrstu platforme. Moguće ga je lansirati sa različitih vrsta vozila, pa čak i helikoptera.

Reporteri „Alo!” zatekli su juče u Nikincima ministra odbrane Zorana Đorđevića, koji rukovodi pripremama, zajedno sa načelnikom Generalštaba generalom Ljubišom Dikovićem, pomoćnikom ministra za materijalne resurse Nenadom Miloradovićem i načelnikom Uprave za odbrambene tehnologije general-majorom Bojanom Zrnićem.

„Izuzetno sam zadovoljan. Mislim da će imati šta da se vidi na samoj vežbi, koja nas uskoro očekuje, i da će javnost biti ponosna na našu odbrambenu industriju“, rekao je ministar Đorđević nedavno.

Pogledajte video:(Alo)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …