Home / TEMA DANA / Hoće li Zapad pokušati da iskoristi Balkan za izazivanje i trećeg svetskog rata?

Hoće li Zapad pokušati da iskoristi Balkan za izazivanje i trećeg svetskog rata?

Piše: Rade BRAJOVIĆ
NEMA, malte ne, regiona ili izdvojene oblasti, na planeti Zemlji koji ratnički, makar, ne škrguću.

rat

Najviše trešti na Srednjem istoku, od Mesopotamije do Sinaja i Sueca, najviše u Iraku i Siriji, opasno se kuva na prostoru podeljene Koreje i okoline, tamo gde je, uz učešće SAD, počeo višegodišnji regionalni rat, prvi posle Drugog svetskog rata, a sada – daleko bilo – može da postane i poslednji na Zemlji!

Sada je najopasnije, ipak, čini se, tamo gde su počinjala oba svetska rata – na Balkanu.
Šta sada sledi – ponavljanje istorije, ili nešto sasvim novo? Uvodi li Balkan svet u treći svetski rat, ili će zaustaviti nepogode i sprečiti opšti sukob?

Za sada je sigurna samo jedna pretpostavka – pretnja svima! Porazom – uništenjem..
Ni najteže, na žalost, i sve brojnije, regionalne krize, gotovo nikoga ili malo koga izvan regiona plaše ili previše uzbudjuju. Naprotiv, čini se da se vanregionalni faktori, osobito najmoćnije države i njihove grupne militarističke organizacije, najdirektnije i najviše raduju lokalnim sukobima – čak ih podstiču, i to – nimalo slučajno…

Jer, takve i slične ratne nepogode ostaju na lokalu i ne šire se na prostore na kojima bi, egoističkim motivima i oblasnim razlozima, neizbežno privukle ionako suprotstavljene supersile, dodatno upućene na međusobni najužasniji direktni sudar!

Moćnici radije podstiču regionalne sukobljene strane, najčešće oružjem i instruktorima, ali često i sopstvenim direktim učešćem protiv svega i svih sa druge strane, sem velesilskog partnera s kojim bi sveopšti ratni sukob najverovatnije značio – obostrano i opšte uništenje.
Podsticanje lokalnih sukoba i izbegavanje direktnih sudara između velikih sila videlo se nedavno u Siriji, pre toga u Iraku, i drugim zemljama Srednjeg istoka i severne Afrike.
U svim ovim, ali i ranijim i kasnijim regionalnim sukobima, jedna od velikh sila, najčešće Amerika, uključivala bi se u sukob, određujući njegov tok i ishod.

Koreja je bila početak, prvi posle Drugog svetskog rata, a i danas, u najnovijoj krizi, sudbinu podeljene korejske države i celog regiona, ali i sveta, određuju SAD, uz neposredno, posmatračko i drugo angažovanje Japana, Kine, Rusije.
Početak smrivanja, ako nije varka, pokazuje da moćnici i ovde lokalizuju sukob – izbegavanjem međusobnog diretnog sudara, što je i najvažnije, ali ne znači da je sama korejska kriza trajnije rešema, naprotiv…

Tako je, ili sasvim slično, i u drugim krizama – razlozi izbijanja krize ostaju slični ili isti, i kad se završe vojne akcije, pa velesila, koja je i izazvala i vodila sukob, preuzima ulogu kontrolora, ostaje na istom terenu i posle primirja – da bi opravdala ratne akcije i zadržala dominantan uticaj i vodeću ulogu i u mirnodopskom vremenu.

 

Istovremeno, ostajanjem na terenu krize, moćnik ne odustaje od svoje politike, zadržava dominantnu ulogu u svim fazama razvoja odnosa sa svima – kao pre ratnih sukoba…
Bilo je tako, zar ne, i kod nas, na samom kraju prošlog veka, kad nas je bombardovao NATO, a posmatrala Jeljcinova Rusija…

Sada su drugi, bitno različiti pogledi iz Moskve ka Srbiji i celom Balkanu, ali je američka politika sasvim ostala nepromenjena – Obama kao Klinton, a Tramp, ni posle više od sto dana upravljanja Amerikom, kao da i ne zna za Srbiju i, još manje, šta joj se zbiva. Razlike su samo formalne – pre su na nas padale rušilačke i uranijumske rakete i bombe, a sada naivističke diplomatske obmane koje su uvod u oružanu agresiju…

Vodi se, prema Srbiji, politika koja stvara uslove u kojima Balkan može da preti trećim svetskim ratom, ili da Balkan tim trećim svetskim ratom može da zapreti Evropi i svetu.
A, Srbija ne bi htela ni jedno, ni drugo, ni bilo šta protiv bilo koga, osim onoga ko bi je ugrozio, nasrnuo na njenu slobodu i integritet – ugrozio je više nego do sada i sada.
Ako se martovsko-aprilski olujni talas političkih i sličnih pritisaka na Srbiju nastavi i majskih i bliskih dana, usledilo bi burno vreme, čak možda i bez poznate oružane agresije, kakva je bila ona natovska 99.

U Srbiji, koja ne ume da se ne brani, prvo bi pala zvanična teorija o vojnoj, ali i političkoj i svakakvoj neutralnosti.
Prosto je neizdrživo šta nam se sve valjalo po glavama – evo samo nekih, najsažetijih podsećanja, bez redosleda vrednosti:

• Šiptari su obnovili napade na kosmetske Srbe, vatrenim i hladnim oružjem, čak i u severnom delu srpske pokrajine – nasilnci nisu uhvaćeni.
• Tači i njegovi podređeni odbili su nastavak brisekskog dijaloga sa srpskim političkim prvacima.
• Otimači, vlasti u Prištini, odbili su da dozvole ulazak na Kosmet nekim srpskim političarima, čak i predsedniku Srbije – odluka Prištine bi trebalo da sugeriše da srpskim Kosmetom upravljaju Albanci kao svojom, do detalja nezavisnom državom!

• Premijer Albanije, Edi Rama, ponovio je stari projekat Prizrenske lige – prisajedinjenje Kosova Albaniji, ali savremeni šiptarski otimači sada bi da u “veliku Albaniju” uključe i Preševsku dolinu, neki čak i teritoriju do Niša – ovaj projekat odobravaju i Albanci koji ne žive na Kosmetu, već na jugu Srbije!
• Opet su, o Uskrsu, Šptari skrnavili srpska groblja, a nekima koji su se usudili na povratak priredili su “dobrodošlicu” porušenim srpskim kućama, u Istoku, na primer!
• Malo im je što su oteli srpske domove i imanja, pa hoće da obezbede budućnost – ponovo je Priština, uz potvrdu njenog parlamenta, najavila formiranje – svoje vojske, šiptarske!

• Francuska oslobađa zločinca Haradinaja – s tretamanom kao da je visokorangirani francuski borac iz Prvog svetskog rata – bruka se desila, sigurno ne slučajno, samo jedan dan posle svečano, u Beogradu upadljivo objavljenog francusko-srpskog dogovora o obnovi spomenika srpske zahvalnosti Francuskoj, na Kalemegdanu, što je, nesumnjivo, nečija diletantska i uvredljiva ljudska i politička režija!

• Nije takođe lako pratiti oživelo fašisoidno ustaštvo u Hrvatskoj , to potvrđuje nedirnuta parola na ulazu u Jasenovac – “Za dom spremni”, ali i obeležavanje – u više odvojenih kolona hrvatskog ustaškog umorstva Srba, Roma, Jevreja!

• Pritiskaju na Srbe i Izetbegovićevi islamisti u Sarajevu, a nisu mirni ni albanski istoverci koji učestvuju u raznim bitkama u Siriji i drugde na Bliskom istoku!
• Osim izrazite antisrbe u Crnoj Gori i drugde, nikoga normalnog ne može da raduje politički “istorijski obrt” vlasti u Podgorici, čiji je aktuelni “naj” domet ulazak u NATO – nije i ne sme da bude ravnodušna i Srbija, ali se, kažu, ne meša u crnogorske unutrašnje poslove – da li bi javni stav o totalnom zaokretu politike Crne Gore, čak u korist onih koji su je bombardovali, iko normalan mogao da oceni mešanjem!

• Zakuvalo se, opasnije nego bilo gde na Balkanu, i u Makedoiniji, o čemu Srbija govori jasno i principijelno, naravno i izuzetno zabrinuto.
Unutrašnji makedonski sukobi – naravno podstaknuti zapadnosilskim mešanjem – izazovno doživljavaju gotovo sve, osim Srbije, susedne zemlje, posebno Albanija, sa Kosmetom, koja bi, ako joj se stvore uslovi, pretendovala da zgrabi makedonski zapad i jugozapad. Bilo bi i još nekih ambicioznih komšija iste orijentacije, osim Srbije.

 

Umesto da doživi skopsko priznanje, glavni izazivač makedonskih sukoba, socijaldemokrata Zoran Zaev, obrušio se baš na Srbiju, njenu vladu i njenog premijera Vučića, nazivajući ih – nacionalistima! Šta tek misli i govori o svojim političkim protivnicima, kad ovako lupeta o – prijateljima!
Balkanom, sve u svemu, lutaju vidljive i skrivene opasnosti – unutrašnjih i spoljnih izvora. Protivurečnosti izazivaju, na razne načine, unutrašnji poslušnici i spoljni moćnici – takav manir nedavno je pokazao jedan SAD-političar koji se, u Makdoniji, ponašao kao u – koloniji!
Šta sledi – videće se, možda i brže nego drugde.

Može li biti rata – neuverljivo je reći da ne može.
A, svetskog, s obzirom da su držači svetske politike duboko usađeni u plodni Balkan?
Na Balkanu, moćnici zapadnog dela sveta mogu da pokrenu treći svetski rat – u granicama Balkana!
Za Balkance uobičajeno: život s ratom, s njim, na nemu, ili, verovatnije, ispod njega!

 

(Agencije)

Check Also

KURTI SPREMA NOVI NAPAD! VOJSKA SRBIJE SPREMNA DA ZA 48 SATI ZAŠTITI SRBE!

Obaveštajci upozoravaju da će Aljbin Kurti najverovatnije sutra ponovo poslati ROSU na sever Kosova! Naša …