Home / AKTUELNO / HAFTAROVA ARMIJA SE NEZAUSTAVLJA! ZAUZET AERODROM U TRIPOLIJU ALI TEK SADA KREĆE ONO GLAVNO.. (VIDEO)

HAFTAROVA ARMIJA SE NEZAUSTAVLJA! ZAUZET AERODROM U TRIPOLIJU ALI TEK SADA KREĆE ONO GLAVNO.. (VIDEO)

Libijska nacionalna armija pod komandom feldmaršala Halife Haftara objavila je da je uspostavili punu kontrolu nad međunarodnim aerodromom Tripoli, navodi se u saopštenju pres-službe vojske, objavljenom na Fejsbuku.

„Tokom događaja koji je bez presedana u istoriji naroda Libije, Oružane snage u ovom trenutku su uspostavile kontrolu nad čitavim međunarodnim aerodromom Tripolija“, navodi se u saopštenju.

U njemu se ukazuje da će ovaj aerodrom postati odskočna daska za zauzimanje „drugih važnih objekata u prestonici u narednih nekoliko sati“.

Podsetimo, sinoć su stizale protivrečne informacije o kontroli nad aerodromom u Tripoliju.

Prvo je izvor blizak komandi vojske maršala saopštio Sputnjiku da je Haftarova vojska preuzela kontrolu nad aerodromom Tripoli, dok je zatim objavljeno da su snage libijske Vlade nacionalnog jedinstva saopštile da su povratile kontrolu nad njim.

Ranije je saopšteno i da je Libijska nacionalna armija pod komandom feldmaršala Halife Haftara obrazovala bespilotnu zonu za borbenu avijaciju u zapadnom regionu zemlje, nakon bombardovanja njenih pozicija južno od Tripolija.

Podsetimo, vojska feldmaršala Halife Haftara nalazi se u ofanzivi na Tripoli koji kontroliše Vlada narodnog jedinstva.

Vojska Alibijske Vlade nacionalnog saglasji, koju podržavaju SAD, Velika Britanija, Italija, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati a na čijem je čelu Faiz Saradž, objavila je da počinje kontranapad protiv Libijske nacionale armije feldmaršala Halife Haftara iza kojeg su istočne provincije zemlje, Francuska, Egipat i Katar. Moguće je: i Rusija, iz drugog plana.

Portparol Saradžovog vojnog vrha pukovnik Muhamed Kanuno izjavio je:

„Započinjemo kampanju protiv Haftarovih snaga. Dali smo joj ime Vulkan gneva“.

Pre Kanunovog nastupa, avioni Saradžovih snaga ponovo su bombardovali Haftarove pozicije. Ovoga puta u zoni oko razorenog međunarodnog aerodroma Tripolija.

Haftarova PVO odmah potom je počela da otvara paljbu na sve što se pojavi u nebu od Misurate i Sirta do Tripolija.

Počela je da granatira i raketira i vojni aerodrom kod Misurate.

Ubrzo potom su u borbene akcije krenuli i Haftarovi avioni. Uzleću sa improvizovanog aerodroma koji se nalazi pored naselja Vadi ar-Rabi.

Saradžovo „ministarstvo zdravlja“ je objavio da je dosad (nejasno je: da li na obe strane) 21 vojnik poginuo, a 27 ranjeno.

Kako izgleda, prave borbe tek počinju i neće potrajati 48 sati, iako je Haftar bio obećao da će u tom roku preuzeti kontrolu nad Tripolijem.

Indikativno je i to što su Amerikanci povukli svoje vojnike iz Libije. Dodsuše, saopštili su da ih – zavisno od razvboja situacije – mogu i vratiti nazad.

Check Also

DAVILI GA KOLENOM: DEMONSTRANTI U BEOGRADU SPASILI MLADIĆA, DOK SU GA HAPSILI “CIVILI”! (VIDEO)

Devojka koja je očigledno bila sa njim u društvu, vikala je „civilima“ da ga puste, …