Home / AKTUELNO / Hag odobrio, Šešelj izlazi na slobodu!

Hag odobrio, Šešelj izlazi na slobodu!

Privremeno veće odobrilo je puštanje Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala. Srbija je poslala garancije, dok je još jedino preostalo da se sa svim tim složi i ider radikala.

vojislav-seselj

Identičan zahtev je predat i ranije ove godine, kada je Vlada Srbije dala garancije za Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu, ali je on to odbio.

Lider radikala Vojislav Šešelj, koji je već dvanaest godina u pritvoru u Haškom tribunalu i kome je pre mesec dana ustanovljena metastaza na jetri, životno je ugrožen.

Pacijenti sa njegovom dijagnozom, a Šešelj je prošle godine operisan zbog kancera debelog creva, kada mu je odstranjeno 30 centimetara ovog organa, žive od šest meseci do nekoliko godina, upozoravaju lekari.

Zdravstveno stanje Vojislava Šešelja je ozbiljno, sa elementima životne ugroženosti i zapuštenosti u lečenju – kaže za Kurir doktor Milovan Bojić, šef lekarskog tima iz Srbije, po povratku iz Haga, gde su pregledali Šešelja.

Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska izjavila je večeras da, ukoliko optuženi Vojislav Šešelj odbije garancije Vlade Srbije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, Sudsko veće Tribunala će doneti odluku o daljim koracima.

„To je pitanje koje su razmatrale sudije Sudskog veća. Oni su dobili, odgovore sa kojima će se upoznati i onda će sami odlučiti kakvi moraju biti sledeći koraci“, rekla je Spalinska.

Ona je potvrdila da je Vlada Srbije dostavila Haškom tribunalu odgovor u vezi sa mogućim puštanjem na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja. Tako su se stvorili uslovi da Vojislav Šešelj posle 12 godina provedenih u Hagu izađe na privremenu slobodu i da se vrati u Srbiju…

(Kurir)

 

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …