Home / AKTUELNO / HAOS U GRČKOJ: Poplave širom zemlje, ima mrtvih! (VIDEO)

HAOS U GRČKOJ: Poplave širom zemlje, ima mrtvih! (VIDEO)

Najmanje četvoro ljudi je poginulo, dok se jedna osoba vodi kao nestala u poplavama na jugu i severu Grčke, izazvanim jakom kišom koja je padala celu noć.
poplave
U saopštenju vatrogasne službe se navodi da su u poplavljenom podrumu kuće u gradu Kalamata pronađena tela žena starih 83 godine i 60 godina, a na području istog grada je preminuo i jedan 90-godišnji muškarac, prenela je agencija AP.

Asošiejted pres navodi da je kod Sparte pronađeno i telo 73-godišnjeg muškarca.

Sve četiri žrtve pronađene su na teritoriji Peloponeza na jugu, dok je na severu Grčke prijavljen nestanak žene u šezdesetim godinama.

Ona je nestala nakon što je u blizini Soluna telefonirala suprugu kako bi mu saopštila da mora da izađe iz automobila koji je poplavila voda.

Jaka kiša je poplavila mnoge kuće i lokale na jugu Peloponeza, kao i u predgrađu Soluna.

Vlasti kažu da je u najteže pogođenom seoskom području dubina vode prošle noći dostigla dva metra, da se udavilo i mnogo stoke, a da je i danas nemoguće doći do sedam sela.

U samoj Kalamati 80 studenata je blokirano u studentskom domu, jer je opkoljen vodom.

Dok spasilačke ekipe i opštinske službe ne stižu da odu u sve pogođene oblasti, lokalne vlasti traže od države da proglasi vanredno stanje.

Nevreme je prošle noći pogodilo i okolinu Soluna, gde se traga za jednom nestalom osobom ,koju je verovatno odnela poplava.

U nižim predgrađima Soluna je nestalo struje, te nema ni vode u vodovodu, bujice su raskopale ulice i izliva se kanalizacija, potkopale su i poobarale mnoga stabla, odnele automobile, te i tamošnje vlasti traže da se proglasi vanredno stanje.

Štete i poziva za pomoć ima i iz drugih krajeva Peloponeza i sa obližnjeg ostrva Zakintos, u Jonskom moru, koje je prošle noći pogodilo i nekoliko tornada, čupajući drveće i rušeći krovove kuća. Na Zakintosu su danas veliki problemi na putevima i prekidi u snabdevanju strujom i tu elekomunikacijama.

Nevreme je pogodilo i grad Volos na suprotnoj, egejskoj obali centralne Grčke, gde ima teškoća sa snabdevanjem strujom, jer su popadale bandere i iskidali se kablovi.

U drugim krajevima Grčke prošle noći je bilo manjih poplava zbog pljuska, na ostrvu Kefaloniji ima štete od grada, a na mnogo mesta su zbog poplave ili odrona zatvoreni lokalni i regionalni putevi, a otežano je kretanje auto-putem na Peloponezu.

Pogledajte video:


(B92)

Check Also

RATNE SCENE IZ NOVOG SADA: GRADSKA KUĆA ZASUTA MOLOTOVLjEVIM KOKTELIMA, POLICIJA KAMENICAMA (VIDEO)

Nezadovoljni građani koji su se okupili na protestu u Novom Sadu polako se razilaze dok …