Home / AKTUELNO / HAOS U SOBRANJU: Obezbeđenje stalo između Džafarija i Gruevskog, Ivanov odbio da potpiše zakon koji uvodi ALBANSKI kao ZVANIČAN JEZIK (VIDEO)

HAOS U SOBRANJU: Obezbeđenje stalo između Džafarija i Gruevskog, Ivanov odbio da potpiše zakon koji uvodi ALBANSKI kao ZVANIČAN JEZIK (VIDEO)

Makedonsko Sobranje, bez rasprave o 35.500 amandmana opozicije, usvojilo je zakon kojim albanski postaje drugi službeni jezik u toj državi. Obezbeđenje je u poslednji čas sprečilo fizički sukob predsednika parlamenta Taljata DŽaferija i dojučerašnjeg lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog. Protest ispred zgrade parlamenta.

Poslanici vladajuće koalicije, bez rasprave o brojnim amandmanima opozicije, izglasali su Zakon o jezicima, kojim albanski jezik, praktično, postaje drugi zvanični jezik u Makedoniji.

Ovaj zakon podržala su 64 od 120 poslanika u Sobranju, čime je stavljena tačka na dvomesečno natezanje vlasti i opozicije oko usvajanja ovog akta.

Sobranje je sredinom januara već donelo ovaj zakon, ali je taj akt vraćen u skupštinsku proceduru pošto je predsednik Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše.

Izglasavanju Zakona o jezicima prethodio je incident, pošto je doskorašnji lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski prišao stolu predsednika parlamenta, izvadio DŽaferijevu karticu iz sistema za glasanje i prolio vodu po stolu, nakon čega je DŽaferi proglasio pauzu.

Između DŽaferija i Gruevskog stalo je obezbeđenje, pa je incident prekinut.

VMRO-DPMNE tvrdi da je novi zakon „protivustavan“, kao i da „produbljuje razlike u društvu na štetu homogenizacije makedonske zajednice“.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski najavio je da će ta opoziciona stranka podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Sobranja jer je parlament bez rasprave o amandmanima usvojio Zakon o upotrebi jezika.

Zakon o jezicima, kojim albanski, praktično, postaje drugi zvanični jezik u toj zemlji, bio je jedan od ključnih uslova albanskih partija pred formiranje vladajuće koalicije na čijem se čelu nalaze SDSM i premijer Zoran Zaev.

Tokom sednice, ispred Sobranja protestovali su protivnici donošenja ovog zakona.

Inače, novo pravno nasilje u makedonskom parlamentu usledilo je samo nekoliko dana nakon posete Vesa Mičela, novog zamenika pomoćnika Stejt departmenta zaduženog za Balkan, koji sada boravi u Srbiji. Za razliku od Makedonije, on se u našoj zemlji susreo i sa predstavnicima tzv. „demokratske opozicije“.

Šta ako Ivanov ponovo odbije da potpiše?

Ivanov je već jednom odbio da potpiše pomenuti zakon, kada je prvi put usvojen krajem januara ove godine, a mediji tvrde, pozivajući se na Ustav, da on potpisivanje može da odbije samo jednom.

– Predsednik može da odluči da ne potpiše dekret o proglašenju zaona, ali samo nakon prvog glasanja. Prema članu 75. Ustava Republike Makedonije, nakon vraćanja zakona o parlament, poslanici ga ponovo razmatraju i ako ga usvoje većinom glasova ukupnog broja poslanika, predsednik je obavezan da potpiše dekret o proglašenju – navodi portal „Žurnal.mk“ na albanskom jeziku.

U Ustavu se, međutim, ne spominje šta ako predsednik ni drugi put ne potpiše zakon.

Pozivajući se na tumačenje pavnih stručnjaka, portal piše da je moguće da zakon odmah bude objavljen u Službenom listu radi pokretanja zvanične procedure ili podnošenja zahteva Ustavnom sudu da utvrdi nadležnosti i sprovede upravni postupak.

Predsednik Ivanov i dalje smatra da je Zakon o upotrebi jezika „neustavan, protiv države i da podstiče međuetničk tenzije“. Ivanov je najavio da neće potpisati zakon koji je u parlamentu usvojen pod pritiskom većine.

– Zakon o upotrebi jezika na način na koji je napisan i izglasan, izaziva potpunu blokadu u radu institucija. U uslovima blokade institucija, verovatnoća je velika za otvaranje pitanja redefinisanja našeg ustavnog poretka – rekao je Ivanov.
Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …