Home / AKTUELNO / Haradinaj: „Ideja o izručenju Srbiji je poziv na rat, Vučić, Dačić i Milošević su kriminalci!“ (VIDEO)

Haradinaj: „Ideja o izručenju Srbiji je poziv na rat, Vučić, Dačić i Milošević su kriminalci!“ (VIDEO)

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji neće bitno promeniti preliminarne rezultate.
ramus-haradinaj
To znači da nijedna politička opcija neće moći samostalno da formira vladu, a prve procene analitičara su da će „velika koalicija“ s Ramušem Haradinajem na čelu teško doći do vlade, te da bi to možda mogao lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, uz podršku Demokratskog saveza Kosova i manjina.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je, na osnovu više od 90 odsto obrađenih glasova, da koalicija koju predvodi njen kandidat za premijera Ramuš Hardinaj vodi sa gotovo 35 odsto glasova, Samoopredeljenje je drugo sa 26,7 posto glasova, a koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova, odlazećeg premijera Ise Mustafe, je treća sa 25,9 posto osvojenih glasova.

Kako je saopšteno, Srpska lista osvojila je devet ili svih deset mandata koji u kosovskoj skupštini, prema Ustavu, pripadaju srpskoj zajednici.

Iako je pobednik, velika koalicija, čiji je kandidat za premijera Haradinaj, neće moći da sastavi vladu bez podrške 20 zastupnika iz redova manjinskih zajednica.

Politikolog, profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini Beljuj Bećaj, međutim, smatra da će ta koalicija imati ozbiljnih poteškoća da sastavi vladu.

Jedan od razloga je, prema njegovim rečima, to što je Demokratska partija Kosova stekla veliko nepoverenje tokom proteklih godina na vlasti jer nije održala data obećanja.

Bećaj podseća i da su suprotni stavovi po raznim pitanjima „velike koalicije“ i pokreta Samoopredeljenje i doveli do vanrednih parlamentarnih izbora.

Bećaj je za Al DŽaziru rekao da veruje da Haradinajeva koalicija neće imati više, a možda će imati i manje, od 39 poslanika u parlamentu.

Bilo kako bilo, kaže Bećaj, koalicije su i stvorene da bi mogle sa manjinama da formiraju vladu.

Te prognoze, prema njegovim rečima, nisu se ispunile, jer, kako kaže, sigurno je da je Srpska lista bila i ostala ozbiljan faktor na političkoj sceni Kosova u kreiranju vlasti, te on pretpostavlja da će ta stranka biti prisutna u svakoj kombinaciji.

Za izglasavanje vlade potreban je 61 glas, a na osnovu trenutnih rezultata, ova koalicija može dobiti između 40 i 42 poslanička mesta, preneo je portal Ks-info.

Poznavalac ustavnog prava Mazlum Baraliju smatra da će ključnu ulogu u formiranju vlade imati Demokratski savez Kosova, ako odbije da se priključi Haradinaju i koaliciju formira sa pokretom Samoopredeljenje.

– Na osnovu rezultata izbora, DSK igra ključnu ulogu u formiranju vlade. Stoga je ona mnogo bliže i bolje da zarad svojih interesa, a i na ovaj ili onaj način se revanšira DPK, koji ih je ostavio na cedilu podržavši predlog o izglasavanju nepoverenja vladi – kaže Baraliju i dodaje da bi u tom slučaju DPK otišao u opoziciju.

Baraliju smatra da je DSK-u sigurno bolje i lakše da se sporazume sa Samoopredeljenjem i da zajedno sa nekom manjom partijom stvore vladajuću koaliciju.

– Ovo bi u stvari prijalo i Samoopredeljenju, koji je naveo da i pre, ali i posle izbora ima crvene linije sa DPK – rekao je Baraliju.

Zijad Bećirović sa Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije rekao je, za Al DŽaziru, da mogućnost da formira vladu treba dati Aljbinu Kurtiju, osnivaču ultraradikalnog pokreta Samoopredeljenje.

Bećirović podseća da je ljubljanski institut već najavio tektonske promene na političkoj sceni Kosova, a kao najveće iznenađenje izbora vidi upravo pokret Samoopredeljenje i njenog neformalnog lidera Aljbina Kurtija.

Podseća i da je formiran Specijalni sud za ratne zločine tzv. OVK i da bi, kako kaže, „bilo kakav politički aranžman sa ljudima koji su politički mrtvi predstavljao iluziju koja ne bi dovela do stabilnosti“.

– Samopredeljenje i DSK ne žele u koaliciju Ramuša Haradinaja koja je doživela Pirovu pobedu.

Ukoliko i Srpska lista želi da zadrži svoju verodostojnost, teško se može verovati da bi i ta politička partija mogla ići u koaliciju sa Haradinajem – kaže Bećirović.

Baraliju navodi da koalicija koju predvodi Haradinaj svakako ima mogućnost da prva pokuša da formira vladu, ali, ako u roku od 30 dana ne uspe da obezbedi 61 poslanika, mogućnost za formiranje vlade treba dati partiji koja je druga po broju glasova.

Pogledajte video:(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …