Home / AKTUELNO / HAVAJE POGODILA NAJVEĆA KATASTROFA U POSLEDNJIH 100 GODINA: Sprema se eksplozija 10 tona kamenja veličine frižidera! (VIDEO)

HAVAJE POGODILA NAJVEĆA KATASTROFA U POSLEDNJIH 100 GODINA: Sprema se eksplozija 10 tona kamenja veličine frižidera! (VIDEO)

Na Havajima se očekuje nova erupcija vulkana Kilauea koji je aktivan od početka meseca, a sada, iako je već uništio na desetine kuća i primorao stanovnike da se evakuišu, predstavlja još veću pretnju.

– Svi poručujemo ljudima da se pripreme za najgore. Trebalo bi da imaju plan A, plan B i plan C – rekao je jedan od državnih zvaničnika Roan Okomura, koji pomaže u jednom od skloništa za evakuisane, prenosi Rojters.

Zvanicnici civilne odbrane u zemlji pozvali su stanovnike u blizini vulkana da budu na oprezu spremni na evakuaciju u kratkom roku.

Kako se jezero lave na vrhu Kilauea povlači u vulkan, ona se razliva ispod zemlje, zbog čega naučnici upozoravaju da bi mogla da izbije na površinu i svima preti opasnost da se u vazduhu pojavi ogromna količina otrovnih materija koje mogu da izazovu gušenje i trovanje ljudi.

Kako je kazala glavna naučnica ispred Opsertvatorije za vulkane na Havajima Tina Nil, zbog brzog toka i visoke temperature lave, može doći do visokog nivoa ispuštanja otrovnih gasova.

– Ono što bi u najgorem slučaju moglo da se dogodi je da vrela, sveža lava dospe na površinu, a to je ono što može da se očekuje. U trenutku kada novi talas vrelije i otrovnije lave dospe na površinu, mogli bismo da svedočimo višim i većim stopama erupcije – kazala je ona.

Kako su agencije prethodno izvestile, Kilauea koji već više od nedelju dana izbacuje lavu, što je primoralo na evakuaciju oko 2.000 stanovnika Velikog ostrva, prema strahovanjima stručnjaka mogao bi narednih dana ili nedelja da počne da kilometrima u visinu izbacuje pepeo kamene gromade veličine frižidera.

– Ako ode u visinu, pašće dole. Ne želite da se nađete ispod bilo čega što je teško 10 tona i pristiže brzinom od 193 kilometara na čas – kazao je Ccarls Mandevil, koordinator za opasnost od vulkana u Geološkom institutu SAD.

AP je podsetio da je ovaj vulkan od početka aktivnosti 3. maja uništio 36 objekata i da se do sada otvorilo 15 rupa iz kojih ističe lava.Agencija je navela se da bi pojačane opasnosti od eksplozivne erupcije mogli da budu prizemljeni letovi na jedan od dva velika aerodroma na Velikom ostrvu.

Guverner Havaja Dejvid Ige zatražio je od predsednika SAD Donalda Trampa da proglasi stanje katastrofe na tom području zbog zemljotresa i vulkanske erupcije na Velikom ostrvu.

Ige je juče rekao da je Havaje zadesila toliko velika katastrofa da im je potrebna direktna federalna pomoć.

Državni zvaničnici ocenjuju da će troškovi zaštite tamošnjeg stanonovništva u narednih 30 godina premašiti 2,9 miliona dolara, a mogu biti i mnogo veći ukoliko se ukaže potreba za evakuacijama većih razmera vazdušnim i morskim putem.

Evakuacije su počele prošle nedelje, nakon što je lava prodrla iz pukotina u zemlji, spalivši 20-ak kuća.

Guverner Havaja je upozorio da postoji mogućnost evakuacije većih razmera ako se otvori još pukotina, ali bi, istakao je, masovna evakuacija bila izvan lokalnih i državnih kapaciteta.

Pogledajte video:

Check Also

EU BLOKIRALA SVE PREGOVORE SA BEOGRADOM!

Zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u …