Home / AKTUELNO / HRVAT PODIGAO VELIKU PRAŠINU: Ako je Trepča srpska, Đerdap je hrvatski!

HRVAT PODIGAO VELIKU PRAŠINU: Ako je Trepča srpska, Đerdap je hrvatski!

500
Nove varnice u odnosima Srbije i Hrvatske mogla bi uneti nova kolumna hrvatskog novinara Milana Ivkošića.

Naime, danima traje spor zbog rudarsko-metalurškog kombinata Trepča, a sada se provokacijama indirektno umešala i Hrvatska.

– Je li poznati rudnik Trepča na Kosovu i hrvatski? Jeste i hrvatski, ako je suditi po nekim argumentima s kojim Trepču uz graju svojataju Srbi. Kosovska država je preuzela 80 odsto deonica tog kombinata, a 20 odsto je pripalo radnicima, a mi svo svi nekada bili jedna država, zar ne – kaže kolumnista Večernjeg lista Milan Ivkošić.

On dalje navodi da Srbi “svojatanjem Trepče” očito i danas bivšu državu doživljavaju kao veliku Srbiju, dok su nezamislivi i bili bi apsurdni zahtevi Hrvatske i Slovenije za udelima u vlasništvima četiri države nestalih iz Jugoslavije za koje su izdvajali.

– A pogotovo bi Hrvatska od Beograda mogla tražiti da joj vrati milijarde koje su joj oteli banke i savezni fondovi iz kojih je najviše investirano u Srbiju. Ako je Trepča srpska, Đerdap je hrvatski – zaključuje Ivkošić.

Usvajanje Zakona o Trepči samo je poslednji korak koji je usledio nakon niza odluka kojima je ovaj nekadašnji rudarski gigant prelazio pod ingerencije kosovskih vlasti.

– Na vrhuncu svog poslovanja, 1980, Trepča je osiguravala posao za 22.500 radnika i imala prosečan godišnji profit od 100 miliona dolara – piše u izveštaju UN 2011. koji se detaljno bavio Trepčom.

(Telegraf.rs/Večernji list)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …