Home / ZANIMLJIVOSTI / ZAGONETKA- NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ kod Trebinja: VODA MU PRODRLA U PODRUM, a onda je u njemu pronašao MISTIČNO I RETKO BIĆE

ZAGONETKA- NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ kod Trebinja: VODA MU PRODRLA U PODRUM, a onda je u njemu pronašao MISTIČNO I RETKO BIĆE

covecija-ribicaFoto: Nezavine novine

Dragan Stojanović, iz mesta Gučine kod Trebinja, slučajno je prošle godine u svom podrumu pronašao vodozemca koga nije mogao ni da zamisli, a u pitanju je čovečija ribica.

Dragan je u podrum otišao samo da vidi da li se u njega ulila voda, a kad je otvorio vrata video je belu životinjicu kako pliva pored vrata. Prvo nije znao šta u pitanju, a kada je izneo tu životinjicu u posudi i pokazao je komšijama, svi su posumnjali da se radi o čovečijoj ribici.

Obratili su se za pomoć Dubravku Kurtoviću, dugogodišnjem članu Speleološkog društva “Zelena brda” iz Trebinja koji im je, zahvaljujući tome što je više puta do tad video čovečiju ribicu, uspeo da im razreši nedoumice. Da se radi o čovečijoj ribici potvrdio je i Brajan Livorn, engleski naučnik koji već dugi niz godina proučava hercegovački kras i podzemne vode, a sticajem okolnosti se tih dana našao u Trebinju.

Oni su izmerili čovečiju ribicu, a Dragan misli da, pošto je imala oko dvadesetak centimetara, najverovatnije u pitanju bio odrasli primerak, jer te životinje mogu da narastu do 25cm.

– Iako mi u blizini kuće protiče i potok Lušac i Trebišnjica, nikada ranije nisam imao priliku da vidim ništa slično, osim rakova i riba, ali, s obzirom na to da u jesenje vreme na sve strane prokuljaju podzemni izvori, speleolozi kažu da nije čudo što se pojavljuju i te podzemne životinjice, a za čovečiju ribicu su mi kazali da, ako mi je za utehu, u vodi koja mi prokulja u podrum sigurno nema nečistoća ili fekalija, jer ona živi samo u čistoj vodi – objašnjava Dragan.

Draganu su iz “Zelenih brda” rekli da će ovog vodozemca vratiti u njegovo prirodno stanište, ali u neki dalji ponor gde postoji manja šansa da ga voda ponovo izbaci na površinu.

(Nezavisne.com)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …