Home / AKTUELNO / HRVATI SE SVAĐAJU ZBOG IZRAELSKIH F16: Kupili smo stare kante, SRBI BI NAS SVOJIM MIGOVIMA ODUVALI U SLUČAJU RATA! (VIDEO)

HRVATI SE SVAĐAJU ZBOG IZRAELSKIH F16: Kupili smo stare kante, SRBI BI NAS SVOJIM MIGOVIMA ODUVALI U SLUČAJU RATA! (VIDEO)

Posle odluke državnog vrha Hrvatske da ratnu avijaciju obnovi izraelskim borbenim avionima F 16 ‘Barak’ za šta će izdvojiti pola milijarde vera, tamošnja stručna javnost žestoko se sukobila oko toga da li Zagreb treba da uzima avione stare čak 30 godina.

Eksperti upozoravaju da izraelski avioni nisu dorasli srpskim migovima 29 koji će imati najsavremeniju opremu, daleko ispred onoga čime raspolažu izraelski F 16.

Penzionisani hrvatski pilot Ivan Selak ustvrdio je da su avioni koje Hrvatska kupuje od Izraela – stari. Selak je u Dnevniku Nove TV izneo niz kritika na nabavku izraelskih aviona.

– Imao sam priliku da letim na borbenom avionu F-16. To je odličan, agilan i visoko sposoban avion koji je dobro opremljen. Sjedinjene Američke Države su ponudile blok 70,72 što je naučna fantastika, tu su i avioni ponuđeni od Grka i Izraelaca. Avioni koji će doći u Hrvatsku, a biće stariji od pilota koji će njima leteti, nisu dobra opcija za Hrvatsku – rekao je Selak, a prenosi portal Indeks, koji u naslovu navodi da su avioni „stare kante“.

– Ne favorizujem nijedan avion i nemam nikakvo interesovanje, ali želim da upozorim da se naši piloti na izraelskim F-16 zasigurno neće naleteti. Najveća mana F-16 ‘Barak’ je što su njime leteli Izraelci koji su najbolji piloti na svetu i najbolje ga koriste. Oni su ih izraubovali. Kad je avion proizveden osamdesetih godina prošlog veka, proizvođač je jasno naveo da je njegov životni vek 30 godina i 8.000 sati. Ti avioni su već leteli toliko – zaključio je Ivan Selak.

Hrvatski penzionisani general i nekadašnji komandant RV i PVO JNA Anton Tus ima potpuno drugačije mišljenje od Selaka.

– On ima te resurse, to nisu potrošeni resursi, kada bi oni bili sa životnim vekom od 30 i više godina, onda bi on bio u pravu, ali s 20 godina to je pola njegovog životnog veka. To još nije otpisan avion, njemu će trebati od 15 do 20 godina pre nego što bude morao da se zameniti. To je sasvim normalno, pravi pilot jasno voli da ima novi avion. Mislim da su ti avioni u normalnom stanju, samo treba sprovoditi redovne preglede i tehnička ispitivanja – rekao je Tus o starosti aviona.

Stručna javnost smatra i da izraelski avioni nisu dorasli srpskim migovima 29 koje je Beograd već dobio od Moskve i koje će dobiti od Belorusije.

Ti lovci biće opremljeni najsavremenijom opremom koja je daleko ispred onoga što imaju izraeklski F 16 „Barak“.

Pogledajte video:


Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …