Home / AKTUELNO / HTEO NA ZAPAD PA DOBIO REVOLUCIJU- SADA IM PORUČUJE: “VI DA MI DRŽITE LEKCIJE A IMATE ŽUTE PRSLUKE U FRANCUSKOJ, NEREDE U NEMAČKOJ

HTEO NA ZAPAD PA DOBIO REVOLUCIJU- SADA IM PORUČUJE: “VI DA MI DRŽITE LEKCIJE A IMATE ŽUTE PRSLUKE U FRANCUSKOJ, NEREDE U NEMAČKOJ

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je uveren da Zapad finansira ulične skupove i nerede u toj zemlji.

Lukašenko je na sednici beloruskog Saveta bezbednosti pozvao lidere zapadnih zemalja, koji se sastaju danas kako bi razgovarali o situaciji u Belorusiji, da se fokusiraju na probleme u svojim državama.

“Voleo bih da ih posavetujem: pre nego što upru prstom u nas trebalo bi da na agendu svojih sastanaka stave pitanja ‘žutih prsluka’ u Francuskoj i užasnih nereda u SAD. Želim da pre svega razmotre proteste protiv mera izolacije zbog koronavirusa u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama”, naveo je Lukašenko.

On je na sastanku Saveta bezbednosti, na kojem su putem video-linka učestvovali i lideri regiona, rekao da se Belorusija i dalje suočava sa teškom drušvenom i političkom situacijom, preneo je Tas.

Masovni protesti opozicije počeli su širom Belorusije 9. avgusta posle predsedničkih izbora, na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

EU ne razmatra svoje nerede nego tuđe

Gotovo istovremeno oglasili su se se predsednici zemalja članica Višegradske grupe koji su pozvali Belorusiju da otvori put za održavanje novih izbora i izbegne nasilje protiv demonstranata.

“Pozivamo vlasti Republike Belorusije da otvore put za političko rešenje i pridržavaju se osnovnih ljudskih prava i sloboda, dok se uzdržavaju od upotrebe nasilja protiv mirnih demonstranata”, navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika ovih zemalja, prenosi Rojters.

Višegradsku grupu ili Višegradsku četvorku čine Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka.

(Tanjug)

Check Also

MISTERIJA SMRTI MLADIĆA U BANJIČKOJ ŠUMI: POLIO SE BENZINOM I ZAPALIO! NA GROBU RODITELJI PRONAŠLI ČUDNE ZNAKOVE (VIDEO)

Mladić Filip S. se pre nedelju dana polio benzinom i zapalio u Banjičkoj šumi. Nekoliko sati kasnije …