Home / AKTUELNO / Ima li abera, kako nam je mala? Šifrovane poruke kojima su Šarić i ekipa švercovali tone kokaina

Ima li abera, kako nam je mala? Šifrovane poruke kojima su Šarić i ekipa švercovali tone kokaina

Juče je u Specijalnom sudu ponivljeno suđenje Darku Šariću za krijumčarenje 5.7 tona kokaina. Kao dokaz pročitani su SMS i internet prepiska optuženih.

saric

Optuženi su se dopisivali u vreme zaplene 2,1 tone kokaina u urugvajskim vodama u blizini Montevidea oktobra 2009. u akciji “Balkanski ratnik”.

Između ostalog na suđenju je juče pročitana i prepiska dvojice pripadnika grupe, koji su osuđeni po sporazumu o priznanju krivice Marka Vorotovića (osuđenog na devet godina zatvora) i Nikole Pavlovića (osuđenog na osam godina).

Oni su se dopisivali sa drugim optuženima, a to su priznali u pravosnažnim sudskim sporazumima.

Čak 10 pripadnika grupe priznalo je da učestvovalo u krijumačarnju kokina u pravosnažnoim presudama kojma su potvrđeni sporazumi o priznanju krivice. Te presude i sporazumi sada su dokazi za sve ostale optužene.

U SMS porukama, kao i internet pošti optuženi nisu otvoreno pisali o drogi i nisu koristili prava imena već nadimke u međusobnoj komunikaciji.

U iščekivanju da 2,1 tona kokina prebace na prekookenske brodove, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal poruke otkrivaju intezivnu prepisku i zabrinutost optuženih, jer droga nikako da stigne Kokain je zaplenjena na jahti “Maui” kojim je trebalo da se preveze do prekookenskih brodova.

Neke od razmenjivanih poruka su glasile ovako: “Pita Drug jel se javlja ku*va, jel će biti nekog tu*anja večeras”, “kaže tata da se javlja kasnije kada vidi kur*u” i “Ima li abera kako nam je mala”.

A na ove poruke stizali su odgovori: “Još se ne javlja” i “Jutros kaže da je ona devojčica kasnila na sudu”.

Prema navodima optužnice u kojoj se poziva na zaplenjeni šifarnik i svedočenja trojice svedoka saradnika, pripadnici grupe su prvooptuženog Darka Šarića zvali “Drug”.

Internet poštu optuženi ponekad nisu slali već su je ostavljali kao nedovršenu, a imali su lozinku smatrajući da je tako bezbednije.

Na primer jedan optuženi se ulogovao iz Argentine, a drugi iz Srbije. Poruke su ostavljali u sandučetu “draft” odnosno “nedovršeno” i nisu ih slali.

Optuženi su slali internet poštu istog dana kada je sprovedena akcija “Balkanski ratnik” i zaplenjen kokain, i kada su bila hapšenja i u Srbiji.6

U porukama koje su tog dana razmenjivali, konstatovali su da “možda ni mejl više nije sigurna komunikacija”.

Tog dana je u Srbiji uhapšen je Željko Vujanović, Šarićev brata od tetke, i još nekoliko osoba, a saradnik iz Srbije javio je Drašku Vukoviću (koji je sada svedok saradnik šta se dešava):

– Čitaj RTS za Krmka, Brata i nekog trećeg. Na vezi smo, ne mrdajte. Neko će da peva 100 odsto. Na vezi smo. Javljaju da je FIFA i UEFA angažovana – prenosi Blic.

Tužilaštvo tvrdi da je Vukoviću da su kod Vujanovića prilikom hapšenja pronađeni telefoni i šifrarnici koji su korišćeni u komunikaciji. Za ovu tvrdu tužilaštvo se pozvalo i na priznanje svedoka saradnika Vukovića.

Od poruka pročitanih na suđenju, posebno je inkriminišuća poruka koja glasi ovako:

– Krme je sve držao u kući. Uzeli su mu 20 telefona, ceduljice sa kodovima i poveli ih. MUP o tome nije imao pojma, samo BIA. I sada su se zavadili pošto su neki bili na platnom spisku. Bojim se da Japanac ne zapjeva i ne zaigra. Od njega sve zavisi.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …