Home / AKTUELNO / ISLAMSKA DRŽAVA PRED VRATIMA EU: DŽihadisti u bazama na pragu Evrope spremaju nove napade!

ISLAMSKA DRŽAVA PRED VRATIMA EU: DŽihadisti u bazama na pragu Evrope spremaju nove napade!

Stotine pripadnika Islamske države (ID) vratilo se u severnu Afriku i mogli bi da je, pred vratima Evrope, upotrebe kao bazu za nove napade širom evropskog kontinenta.

isil- dzihadisti- teroristi

Na to upozorava britanski „Gardijan“ u tekstu pod naslovom „Marokanski teroristi ID – pretnja na pragu Evrope“, dok se intenzivira potera za članovima ćelije na čelu s Marokancima koji se smatraju odgovornim za terorističke napade u Španiji.

„Veruje se da se oko 1.000 džihadista krišom vratilo u Maroko i Tunis sa poprišta ‘kalifata’ ID koji se ruši. Oko 300 ih se, kako se smatra, vratilo u Maroko, odakle najverovatnije potiče šest od 12 terorista koji su izveli napade u Kataloniji“, navodi „Gardijan“, ističući da obaveštajni zvaničici takve džihadiste smatraju velikom pretnjom.

Bivši vodeći član ogranka ove ekstremističke organizacije za spoljne operacije kaže da je „egzodus boraca ID“ iz Evrope obuhvatio ekstremiste koji su pobegli od obespravljenosti i sitnog kriminala kojim su se tamo bavili, puni pritužbi na status koji su imali u Evropi – naročito u Francuskoj.

Bivši lider ID kaže da su se džihadisti „žalili na diskriminaciju, da nisu pravedno tretirani i da nikada neće biti“.

„Tražili su nešto. I duboko su verovali da u Francuskoj nisu kod kuće“, ističe on.

Imajući u vidu da se teritorija koju ID drži pod kontrolom sve više smanjuje, on veruje da će neki od njih iskoristiti blizinu Španije za izvođenje napada u Evropi, ili pak za dublje infiltriranje na evropskom kontinentu.

Veruje se da je na vrhuncu moći ID oko 1,600 Marokanaca otputovalo u Irak i Siriju, čime su postali jedna od najvećih nacionalnih grupa u kalifatu, ali je u međuvremenu oko polovina od tog broja ubijena.

Marokanske vlasti kažu da su sprečile nekoliko terorističkih napada velikih razmera u Kazablanki i Rabatu, ali da su im ograničene mogućnosti da spreče Marokance u izvođenju operacija izvan zemlje.

Blizina Maroka i Španije i mnogobrojni marokanski emigranti odavno zabrinjavaju.

„Odavno viđena kao plodno tle za ekstremiste, severna Afrika se sada sve više smatra odskočnom daskom za napade na Evropu radi osvete za gubitke ID“, zaključuje „Gardijan“.

Iako je glavno oružje SAD-a u borbi protiv terorizma – avijacija, a NATO ne poseduje niti jednu protivterorističku jedinicu, Brisel ipak strahuje zbog mogućeg izostanka američke vojne podrške.


Check Also

DRAMA ŠPANSKOG TENISERA! NADALA SVE OZBILJNIJE MUČI MISTERIOZNA BOLEST: SVE TEŽE SE KREĆE! EVO ŠTA SE DEŠAVA!

Legendarni španski teniser Rafael Nadal godinama boluje od izuzetno retke Miler-Vajsove bolesti koja napada kosti …