Home / AKTUELNO / ITALIJA STALA NA STRANU SRBA: Slučaj Trepče bi mogao da potrese svetsku ekonomiju! Evropa koja uvek poziva na umerenost i kompromise, sada dozvoljava haos na Kosovu!

ITALIJA STALA NA STRANU SRBA: Slučaj Trepče bi mogao da potrese svetsku ekonomiju! Evropa koja uvek poziva na umerenost i kompromise, sada dozvoljava haos na Kosovu!

500
Očekuje se novi “povratni talas” zbog opasnih presedana koji obeležavaju odnos Zapada prema južnoj srpskoj pokrajini.

Pokušaj Prištine da nacionalizuje kombinat Trepča bi, ukoliko prođe, mogao, ne samo da nanese štetu stabilnosti u regionu i proevropskoj vladi u Beogradu, već bi mogao i da destabilizuje svetsku ekonomiju, ocenjuje italijanski list Republika.

“To bi bilo kao kada bi, samo da navedemo primer, u nekoj zemlji gde Fijat-Krajsler poseduje fabrike iznenada vlada te zemlje objavila da su ta postrojenja na njenoj teritoriji, dakle zbogom gospodine Markjone, od danas su naša. Naravno, Beograd ne priznaje Kosovo, koje je postalo nezavisno nakon teškog rata protiv Miloševića. Ali ako jedan ovakav presedan prođe, šta će se dogoditi sa svetskom ekonomijom”, upozorava tiražni italijanski list.

Republika navodi da nas istorija uči da na Balkanu i najmanja varnica može da izazove ozbiljne događaje, i konstatuje da ovaj “nečuveni” pokušaj preuzimanja Trepče ima taj potencijal.

Trepča je, kako navodi list, citirajući direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Đurića, u nespornom vlasništvu srpskih poverilaca, beleži rast proizvodnje, a zbog poteza Prištine, koji je suprotan međunarodnom pravu, može da pretrpi veliku štetu.

Kosovske vlasti su, time, kako konstatuje italijanski list, zadale i težak udarac procesima koji stabilizuju region.

“Sadašnja situacija ne ide u prilog pomirenju u bivšoj Jugoslaviji. A ne pomažu ni naporima umerenih političara kao što je Vučić. Očigledno, kažu zapadni diplomatski izvori, potez Prištine navodi vodu na vodenicu Vučićevih protivnika”, navodi Republika.

Republika, na kraju, postavlja pitanje zašto EU, koja je u prošlosti na tenzije u regionu uvek reagovala pozivima na umerenost i kompromise, zaćutala u vezi sa kombinatom Trepča, i konstatuje da ni problem nastao u dijalogu Beograda i Prištine o telekomunikacijama, niti ovaj povodom Trepče, ne može da se stave na teret Beograda i evrointegracija Srbije.

(Tanjug)

Check Also

KNEŽEVIĆ NAJAVIO BRZI MILOV KRAJ: SPREMIO SAM PAKET IZNENAĐENJA I SNIMAKA ZA ĐUKANOVIĆA (VIDEO)

Predsednik Atlas Grupe Duško Knežević poručio je da u kampanji sprema nekoliko iznenađenja za diktatora …