Home / AKTUELNO / Iza ruskog oružja u Srbiji krije se veliki plan!

Iza ruskog oružja u Srbiji krije se veliki plan!

Šest „migova 29“, 30 tenkova T72 i 30 oklopnih vozila BRDM 2 iz Rusije samo su deo velikog plana modernizacije Vojske Srbije, kojom će ona potvrditi da je najjača u regionu.Velikim planom modernizacije u Vojsci obuhvaćeno je čak 14 oružja.

putin- vucic

Tako će Vojska Srbije, koja do juče praktično nije imala novca ni za novu uniformu, postati najmodernije opremljena u novijoj istoriji ukoliko se ispune najave Ministarstva odbrane.

Sa najvećim nestrpljenjem očekuje se dolazak šest „migova 29“ iz Rusije, ali i oklopnjaka iz te zemlje. I „migovi“, ali i T72 i BRDM 2 zahtevaju remont i modernizaciju, ali i ti troškovi su pokriveni donacijom.

– Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će potpisati ukaz, čekamo na to i u skladu sa ukazom preduzećemo dalje korake.

Zamolili smo rusku stranu za vojnotehničku pomoć na osnovu vojnotehničkog sporazuma, što dosta olakšava proceduru i dosta brže ćemo doći u posed aviona i početi sa remontom i modernizacijom.

Srbija će imati modernu flotu aviona koja će moći da u potpunosti čuva naše nebo i da bude garant bezbednosti građana – tvrdi Zoran Đorđević, ministar odbrane. Kako kaže, interes je Srbije da remont „migova 29“ bude u Srbiji.

– Za to ima više razloga. Prvo, da naši ljudi iz Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ budu učesnici u remontu, a drugo i zbog mogućnosti da preuzmemo remont u budućnosti – rekao je Đorđević.

Stižu i „Laste“ u Batajnicu

Takođe, za mesec-dva aerodrom Batajnica biće bogatiji za 14 domaćih školskih aviona „lasta“ koji će uz dva prototipa zaokružiti flotu ovih letelica. Na „lasti“ će se obučavati piloti u sledeće dve decenije.

U ratnom vazduhoplovstvu nisu odustali ni od modernizacije „supergaleba G4“ iako su se okrenuli osavremenjivanju „orla“. Za taj posao raspisan je tender i izrađen projekat po kome bi vojska imala na raspolaganju eskadrilu od najmanje devet „orlova“ do 2030. godine.

Pored osavremenjivanja avijacije i oklopnih vozila, u planu je i jačanje protivvazdušne odbrane zbog čega će se nastaviti razgovori sa Rusijom o nabavci sistema S-300 i BUK, što je i ranije bila tema Mešovitog komiteta za vojnoekonomsku saradnju.

U fazi razvoja je i protivavionski artiljerijsko-raketni sistem PASARS-16 nazvan „terminator“ Vojnotehničkog instituta, a u planu je i modernizacija raketnih sistema „oganj“ i „morava“.

Ako se ima u vidu da iz celog sveta hvale najnovije proizvode domaće industrije kao što su oklopna vozila „miloš“ i lazar 3″, a da domaći stručnjaci očekuju kako će najnovija puška „Zastava oružja“ biti superoružje za 21. vek, može se govoriti o renesansi srpske vojske.

Tome treba dodati da je na sastanku Putina i premijera Aleksandra Vučića dogovoreno da vojske Srbije i Rusije rade i na razvijanju haubice „nora B-52“.

Srbija je potpisala i ugovor sa „Erbasom“ o kupovinu devet helikoptera H145M. Šest bi trebalo da dobije Vojska Srbije, a tri MUP. Radi se o modernim helikopterima koje koristi i američka vojska, a i proizvode se u SAD.

Kupovina vremena

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je nabavka „migova 29“ kupovina vremena.

– To je spasavanje avijacije pošto bez njih praktično ne bismo imali ništa od aviona. Na „migovima 29“ treba da se obuče novi piloti i kadrovi. Sad je pitanje koliko je svrsishodna modernizacija „migova“ pošto su već stari 30 godina, a gornja granica im je 40 godina.

Plašim se da ćemo, ako modernizujemo te avione, za nekoliko godina imati problem sa rezervnim delovima, pa će eksploatacija biti skupa.

Zato bi struka, politika i ekonomija trebalo da naprave studiju o novim višenamenskim borbenim avionima koje bismo kupili 2020. i služili bi nam 40

Šest „migova 29“ iz Rusije biće najverovatnije rasklopljeni i tako transportovani u Srbiju pošto za prelet postoje brojne pravne prepreke i komplikacije, saznaje nezvanično „Blic“.

I premijer Aleksandar Vučić i ministar odbrane Zoran Đorđević najavili su da će šest „migova 29“ stići na jedan od dva načina: ili će avioni biti rasklapani za transport ili će im biti omogućen prelet preko drugih zemalja do Srbije.

Kako saznajemo, znatno je realnija opcija da svih šest „migova“ budu rasklopljeni pa transportovani u Srbiju, jer bi u suprotnom Rusija morala da dobije dozvolu od svih zemalja preko kojih bi ti avioni trebalo da prelete.

Otežavajuću okolnost predstavlja i to što su zemlje preko kojih bi „migovi“ leteli članice NATO.

Ministar Đorđević kaže da je odluka o tome još na stend-baju.

– Čekamo samo da se završi, pretpostavljam, proces u Rusiji i nakon toga da „migovi“ budu isporučeni. Onda ćemo da vidimo kako i na koji način ćemo da ih dopremimo – rekao je Đorđević.

Kako kaže, Srbija će snositi troškove puta.

– Dobićemo ih verovatno u nekoj luci u Rusiji i od tog trenutka oni postaju naši. Mi ćemo u skladu sa tim organizovati dopremanje u Srbiju i to je jedini trošak koji će imati Srbija – istakao je Đorđević.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …