Home / AKTUELNO / SITUACIJA U MAKEDONIJI VEOMA NAPETA: Evo šta čeka Srbiju ako jug eksplodira…

SITUACIJA U MAKEDONIJI VEOMA NAPETA: Evo šta čeka Srbiju ako jug eksplodira…

Nekadašnji predsednik makedonskog parlamenta i profesor Savo Klimovski kaže da nijedna zemlja Balkana neće biti mirna ako u Makedoniji izbiju neredi.

protesti, demonstracije

Klimovski, koji je nakratko bio i predsednik Makedonije nakon Kira Gligorova, kaže za „Blic“ da Balkan ne sme da „se opušta“.

„Svi bismo bili naivni kada bismo poverovali da su Albanci ovo kukavičje jaje podmetnuli posle izbora. U pitanju je plan šire geostrateške politike koji je skovan u Tirani, a zapečaćen u Prištini. Njegovi tvorci su Edi Rama i Hašim Tači koji to i ne kriju“, kaže on.

Klimovski dodaje da bi oni sada brže – bolje da iskoriste situaciju dok se nova američka administracija nije ustalila da proguraju svoje ambicije.

„Pa zamislite da se jedan predsednik meša tako transparentno u unutrašnje stvari druge države. To je ozbiljna stvar“, kaže Klimovski koji je inace autor nekoliko desetina knjiga o ustavnom pravu i političkim sistemima.

On naglašava da je Makedonija uvek bila eksperimentalno područje ideje o Prizrenskoj ligi, a da bi kriza mogla da se prelije ne samo u Srbiju, vec i šire.

„Ako mislite da se nešto menja u politici prema bratskom srpskom narodu, to je samo periferni deo velike strategije koja pokušava da se instalira, a ona je zasnovana na nikad napuštenoj ideji o Prizrenskoj ligi i onome što se zatim dešavalo na balkanskim prostorima.

Makedonija je uvek bila deo gde počinje da se eksperimentiše za završni deo tog plana. Ne znam da li su Grci svesni da je sledeće pitanje Epir, a Srbi jug zemlje, od Bujanovca… to je jedna povezana kompozicija“, napominje Klimovski.

Nekadašnji predsednik kaže da su u pitanju „mutne igre“ napominjući da je Zaev „vrlo verovatno ranije obećao Albancima podršku platforme u zamenu za vlast“.

Klimovski dodaje da o tome bruje sve albanske televizije u Makedoniji da su se oni su se otvoreno radovali.

„U Skoplje su čak stigli i iz Stejt departmenta kako bi proverili kakvu je ulogu odigrao i koliko je novca potrošio američki ambasador na izbore. Mislim da ih je jako zabolelo (Albance i Zaeva) što narod izlazi, od najmlađih do penzionera, i to nestranački opredeljenih, da mirnim protestom pokažu: Nemojte da se igrate sa strpljenjem makedonskog naroda jer to nece proći, to se ne da“, kategoričan je Klimovski.

Na pitanje da prokomentariše i rezoluciju koja bi Srbe optužila za genocid nad Albancima između dva svetska rata, Klimovski je jasan i kaže „da su to neviđene glupost!“

On navodi da se srpski narod s pravom ražestio.

„Pa 1912. još nije ni postojala albanska država i sad mi treba da izglasamo neku rezoluciju u Skupštini da se vršio genocid nad njima. To su nebuloze i gluposti koje normalan um ne može da svari“, navodi Klimovski.

On kaže da to nije zasnovano ni na jednom dokumentu i da je to kompletna neistina.

„Oni su tada bili minorna grupa što su pokazivali svi statistički podaci SFRJ, a danas čak odbijaju i popis jer se zna da ih je premalo da bi tražili tolika prava“, dodaje on.

Klimovski otvoreno podržava potez predsednika Ivanova pozivajući čak i sudove da preispitaju statutarne odredbe albanskih partija.

On dodaje da je Ivanov ispravno postupio odbivši da da mandat jer oni traže dvojezičnu državu, promenu svih državnih simbola.

Klimovski kaže da su to sve obeležja suvereniteta naroda, a i protivustavno je, dodajući da ako su to ciljevi jedne partije onda sud mora odmah da preispita statut i da ih ukine jer nijedan sud ne može da legalizuje partiju u kojoj su elementi rušenja ustavnog poretka.

„Ivanov je jasno rekao da ne može da da bilo kome mandat za sastav vlade ukoliko ta albanska platforma bude osnova koalicije. Pa zamislite da neko vama u Srbiji to traži“, navodi on.

Kao najbolje rešenje, Klimovski vidi nove izbore, ali i novi Ustav.

„Mora se raspustiti skupština i raspisati novi izbori, a možda i da se donese odluka da se sazove ustavotvorno Sobranje i da se pristupi izradi novog Ustava na osnovu promenjenih okolnosti. Da se tu preispita i Ohridski dogovor i konačno da na referendumu ishod da narod Makedonije“, zaključuje Klimovski.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …