Home / AKTUELNO / IZRAEL SPREMA NAPAD NA RUSKE S-300 U SIRIJI!

IZRAEL SPREMA NAPAD NA RUSKE S-300 U SIRIJI!

Izrael je spreman da atakuje sirijske zenitne raketne sisteme S-300 ako oni udare našim ciljevima – izjavio je Zeev Elkin.

On nije ministar odbrane već zaštitu životne okoline i kulturnog nasleđa, ali je kopredsednik rusko-izraelske međuvladine komisije. U tom svojstvu je i ocenio da je „bvelika greška“ što je Moskva prodala Siriji, tvrdeći dodatno:

„Sirijski vojnici i oficiri ne umeju da baš pravilno koriste tehniku koja im dođe u ruke. A to znači da sa S-300 mogu oboriti i putnički avion. Avio-preleti u regionu mogu se naći u opasnosti“.

Priznao je da S-300 sa jugo-zapada Sirije `pokrivaju` celu teritoriju izraela, pa ustvrdio:

„To znači da Sirijci mogu nad našom teritorijom oboriti vojni ili putnički avion. Mi u takvim situacijama ne posežemo za demaršima `međunarodnoj javnosti`već sami praktično delujemo“.

Zamoljen da precizno odgovori – ako bi se takav napad sirijskih S-300 zaista dogodio – šta će biti meta izraelskih kontramera – Elkin je rekao:

„Dejstvovaćemo protiv lansirnih rampi sa kojih je gađana naša teritorija ili neki naš avion. Nadam se da pored tih lansera u tim trenucima neće biti ruskih specijalista“.

Izrael se od 2010. aktivno protivio isporuci S-300 Siriji. ne samo zato što pored njih više ne može nekažnjeno u vazdušnom prostoru Sirije činiti što poželi.

Njegov bivši ministar odbrane Moše Jalon u Moskvi je objašnjavao da radarski sistemi S-300  damasku omogućuju kontrolu vazdušnog prostora Izraela.

Check Also

ŠOK ANALIZA NEMAČKOG ANALITIČARA: IDUĆE GODINE ODLAZI MERKEL- POČINJE ALIJANSA SA RUSIJOM I KINOM- OVO SE SPREMA SAD

Nemački politički analitičar Alekander Rar smatra da će 2021. godina biti prekretnica za Nemačku. Iako …