Home / AKTUELNO / IZRAELSKI NAUČNICI PRONAŠLI NA DNU MORA BIĆA KOJA SAMA OBNAVLJAJU SVE SVOJE ORGANE

IZRAELSKI NAUČNICI PRONAŠLI NA DNU MORA BIĆA KOJA SAMA OBNAVLJAJU SVE SVOJE ORGANE

ZOOLOZI sa Univerziteta u Tel Avivu napravili su uzbudljivo otkriće: pronašli su vrstu životinja koje žive na morskom dnu sposobnih da obnavljaju sve svoje organe.

Čak i ako su presečene na tri dela, svaki deo Polycarpa mytiligera je u stanju da obnovi sve nedostajuće telesne delove i sisteme!

Te životinje se često mogu videti u koralnim grebenima. Vešto se maskiraju, pa mogu izgledati i kao običan kamen.

„Ovo otkriće je neverovatno, jer ova životinja pripada tipu živih bića kojem  pripada i čovek. Nekim gušterima može izrasti novi rep, ali je ovo nešto sasvim drugo. Ove životinje regenerišu čitave organske sisteme“, rekao je profesor Noa Šenkar.

Telo Polycarpa mytiligera prilično je jednostavno jer ga čine dva otvora i sistem za filtriranje morske vode koja na jedan od tih otvora ulazi, a na drugi izlazi.

Uprkos tome, te životinje se među beskičmenjacima sa evolucionog gledišta smatraju najbližim ljudima.

Postoje podvrste Polycarpa mytiligera koje se razmnožavaju pupanjem, odnosno stvaranjem novog organizma u odvojenom pupu na svom telu, a postoje i one koje žive u kolonijama.

Podvrstu Polycarpa mytiligera koja je  privukli pažnju naučnika čine usamljeni organizmi nesposobni za bespolno razmnožavanje. Opet, gotovo kao ljudi.

Jedan od rukovodilaca istraživanja, Tal Gordon, tvrdi da su on i njegove kolege utvrdile da su te životinje u stanju da za samo nekoliko dana potpuno obnove svoj probavni trakt, uključujući oba otvora.

Potom su ih sekli na tri dela – tako da su neke jedinke ostavljali bez nervnog čvora, neke bez srca, a neke bez probavnog trakta. Ali, svaki od ovih odsečenih fragmenata je preživeo. I ubrzo se razvio. U organizam sa svim potrebnim sistemima organa.

Drugim rečima: od svakog takvog su nastajala tri nova organizma.

Gordon naglašava da se on i njegove kolege nadaju da rastu šanse da jednog dana nauka otkrije tajnu potpune regeneracije tkiva i organa. Uveren je:

„To će biti prava revolucija u nauci i medicini“.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …