Home / AKTUELNO / Jeziva bolest širi se Srbijom: Najugroženije devojčice – izaziva teške poremećaje, a često i smrt!

Jeziva bolest širi se Srbijom: Najugroženije devojčice – izaziva teške poremećaje, a često i smrt!

devojka-koma-pacijent-bolnica

Više od 10.000 devojaka u Srbiji pati od anoreksije i taj broj se povećava iz godine u godinu, upozoravaju lekari.

Na udaru ovog opasnog poremećaja su najviše devojčice u mlade žene od 12 do 25 godina, koje u pokušaju da smršaju doživljavaju težak poremećaj ishrane i nagli gubitak kilograma sa strašnim posledicama po organizam i psihu.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da je najveći problem što većina devojaka, čak i kad bolest uzme maha, odbija terapiju ne želeći da povrate koji kilogram. U tim situacijama, anoreksija može dovesti i do smrti pacijentkinje.

– Retko kada se desi da roditelji dođu sa ćerkom koja je na početku razvoja oboljenja.

To bude već poodmakla faza u kojoj dete za nekoliko meseci prepolovi kilažu, nasilno povraća šta god pojede ili popije, nervozna je, revoltirana, u sukobu sa roditeljima, pa samim tim odbija i svaku vrstu pomoći.

Tada dolazi najpre do psihičkog poremećaja, potom oštećenja organa za varenje, a 15 odsto devojaka dođe u fazu da se bori za život – rekao je Milićević.

Nutricionista Jovana Srejić kaže da je lečenje anoreksije veoma teško, dok je oporavak od ove bolesti dug i mukotrpan proces.

– Kod obolelih od teških oblika anoreksije sistem organa za varenje je potpuno uništen. Da bi se on doveo ponovo u funkciju, jelovnici se moraju pripremati pažljivo.

Na početku, to su tečni i lagani obroci, da podstaknemo organe za varenje da uopšte rade, a zatim postepeno uvodimo proteinske i češće obroke. Proces oporavka traje i do 2 godine – rekla je Srejićeva.

(Telegraf.rs / Informer)

Check Also

A TVRDE DA SU BEZBEDNE?! TRUDNICAMA ZABRANJENO DA SE VAKCINIŠU PROTIV KORONE…

Dok se ne urade studije o bezbednosti vakcinacije trudnica, one neće biti vakcinisane, poručio je …