Home / IZA KULISA / ŽESTOK SUKOB VOJSKE JUGOSLAVIJE I POLICIJE CG: Rat za misteriozni američki dron oboren 1999. godine!

ŽESTOK SUKOB VOJSKE JUGOSLAVIJE I POLICIJE CG: Rat za misteriozni američki dron oboren 1999. godine!

dron- avion

 

Obaranjem bespilotne letelice 24.maja 1999. godine u rejonu Tivta, i kasnije njeno slučajno pronalažanje od strane ribara, niko nije ni slutio da će to u posleratnom periodu postati predmet spora policije CG, tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore i vojnog atašea jedne zemlje NATO pakta i bukvalnog lova za njom.

Naime priča počinje u vrhuncu NATO agresije kada je baterija topova 40 mm Bofors iz sastava 81. lakog artiljerijskog diviziona PVO u sklopu Ratne mornarice VJ u reonu Grbaskog polja uočila bespilotnu letelicu američku bespilotnu letilicu tipa RQ-2 Pionir, koju su i oborili.

Letelica je pogođena u levi cevasti nosač repnog stabilizatora. Letelica koja je letela je iz pravca Bar-Budva-Tivat je skrenula levo i pala u more 8 kilometara južno od ostrva Mamula na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, gde je ostala da leži skoro pune tri godine na dnu mora.

Jednog sunčanog dana ribar iz Herceg Novog dok je lovio ribu sasvim slučajno je mrežom zakačio letelicu. Kada je video šta je počeo da izvlači uspeo je nekako da svojim brodom letelicu dovuče do obale. O pronalasku obaveštena je bila i ronilačka jednica RM.

O pronalasku letelice saznala je i crnogorska policija, koja je po svaku cenu htela da se dočepa letelice, međutim to je sprečeno zahvaljujući jednom hrabrom oficiru kapetanu bojnog broda koji je svojim autoritetom uspeo da zaustavi da CG policija uzme bespilotnu letelicu.

Pisanjem medija o neobičnom pronalasku u moru, za postojanje letelice saznao je i američki vojni ataše u Beogradu koji je protestvovao prvo kod vojnih organa, zatim tražio podatke o njoj i tražio da letelica bude vraćena američkoj armiji.

Međutim, vojni organi su ostali pri svome da letelica pripada vojsci, zbog čega je upućena u Vojnotehnički institut u Beogradu.

Posle ogromne tenzije i pregovora, Vojska nije želela da preda letelicu. Tadašnji vrhovni komandand Vojske Jugoslavije, podsetimo, bio je veliki zagovornik održanja zajedničke države Srbije i Crne Gore i nije hteo da popusti niti u jednom sukobu sa vlastima Crne Gore.

Naime slična letelica oborena je tri dana kasnije od strane lard PVO/83.mtbr u rejonu Mavrijana. Letelica je pala sa malim oštećenjima. Do oborene bespilotne letelice prvi je stigao podoficir u penziji, koji je uspeo da priručnim alatom iseče letelicu i delove postepeno odnese kući.

Dok je odonosio skrivene delove kući, obmanjivao je potražne ekipe, koje su tražile oborenu letilicu.

(Kurir)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …