Home / AKTUELNO / Jeziva ispovest preživele iz lavine smrti: Odjednom se sve srušilo, bio je mrkli mrak! Jeli smo sneg, a muškarci su jecali! (VIDEO)

Jeziva ispovest preživele iz lavine smrti: Odjednom se sve srušilo, bio je mrkli mrak! Jeli smo sneg, a muškarci su jecali! (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug, Facebook
Foto: AP/Tanjug, Facebook

Stravičnu lavinu u Italiji koja je u potpunosti zatrpala hotel “Rigopiano”, preživela je Đorđa Galasi (22) pored još njih osmoro koji su uspeli da prežive planinsku nesreću. Trebalo je punih 58 sati da Đorđu izvade iz snega. Petoro ljudi je pronađeno mrtvo, a još 24 se smatra nestalima u nesreći koja se dogodila u sredu poslepodne.

Lavina od 120.000 tona snega je pogodila hotel brzinom od 100 kilometara na čas pa gosti hotela nisu uspeli da se sakriju. Lavina je usledila nakon niza jakih potresa u tom području ranije tokom dana i nakon tri dana gustog snega. Malo je poznato da su se neki gosti okupili u prizemlju kako bi sačekali pomoć nakon potresa.

Studentkinja Đorđa je otkrila da je sedila na sofi pred kaminom u predvorju sa svojim 25-godišnjim verenikom Vinćencom Fortijem, vlasnikom picerije iz grada Đulijanova. Čekali su pomoć kad je krenula lavina, piše “24sara.hr”.

– Bila sam uverena da nas čeka još jedan završni udar snega. Bila sam prestravljena. Odjednom se sve srušilo oko nas. Bila sam dezorijentirana – ispričala je devojka.

Đorđa se onesvestila, a kad je došla sebi pogledala je oko sebe i videla da je atrijum postao jedna velika kupola s četiri pećine. Bila je toliko izgubljena u prostoru da nije znala na koju stranu da krene.

– Bio je mrkli mrak. Bili smo odsečeni od sveta. Bila je sablasna tišina. Osvetlila sam put mobilnim telefonom – ispričala je.

– Pričala sam sa verenikom, a naši glasovi su odjekivali. Vinsent mi je objasnio da se zvuk odbija od snega. Imala sam osećaj da me neko zatvorio u kutiju. Čula sam ženu koju doziva svog muža, jecaje muškarca koji je bio teško povređen i majku koja je tešila sina dok je tražila izgubljenu ćerku.

Jedni drugima smo podizali raspoloženje i pokušavali da ostanemo pribrani – dodala je.

– Nismo imali šta da jedemo. Jeli smo sneg. Adrenalin nas je držao živima. Kasnije smo zaboravili na glad. Izgubili smo osećaj za vreme – rekla je Đorđa.

U petak oko 11 ujutro čuli su spasonosne mašine koji kopaju sneg. Vikala je: “Zovem se Đorđa. Živa sam!”

– Bilo je to nešto najljepše što sam ikad rekla. Spasioci su pitali ko je sve tu. Ponovila sam imena svih u grupi – dodala je Đorđa.

Uspeli su da ih izvuku. Akcija spašavanja i traganja za nestalima se nastavlja. Neki spasioci kažu da ne isključuju mogućnost da će pronaći još preživelih, više od tri dana nakon nesreće.

Policija je saopštila da je jednog preživelog i tri nastradale osobe pronašla prateći signal njihovih mobilnih telefona.

Pogledajte video:

 


(Telegraf.rs)

Check Also

PALA ODLUKA: OD FEBRUARA OBAVEZNA VAKCINACIJA

Austrijski parlament usvojio je večeras odluku o uvođenju obavezne vakcinacije. Doris Bures, druga predsednica Nacionalnog …