Home / AKTUELNO / Johanes Han ima bitnu poruku za Srbiju: „Sad je vreme da zgrabite priliku..“

Johanes Han ima bitnu poruku za Srbiju: „Sad je vreme da zgrabite priliku..“

Evropska perspektiva Srbije je „stvarna“ i Srbija sada ima jedinstvenu priliku da je „zgrabi“, poručio je na Tviteru evropski komesar za proširenje Johanes Han, dan nakon što je u Strazburu predstavljena Strategija za proširenje EU na Zapadni Balkan.

– Strategija pruža Srbiji instrumente da pretvori svoj strateški cilj ka članstvu u EU u realnost.Reforme i napredak, pretočeni u konkretne koristi, takođe je ono što građani očekuju – naveo je Han.

Han, koji je objavio više poruka i fotografija na Tviteru o današnjoj poseti Beogradu, u odvojenom „tvitu“ je pohvalio predsednika Srbije Aleksandra Vučića za „konstruktivan pristup“ i napore da unapredi regionalnu saradnju.

– Srbija može da bude model za ceo region u tom pogledu – ocenio je Han.

On je dodao da je s Vučićem razgovarao o posledicama strategije EU za proširenje na Zapadni Balkan i ponovio da je Srbiji, po prvi put, dat indikativni vremenski rok za pridruživanje EU.

– To su dobre vesti za Srbiju i njene građane – ocenio je Han.

Istakao je da je imao i veoma „dobar i konstruktivan sastanak“ sa premijerkom Srbije Anom Brnavić i ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović o strategiji i narednim koracima na putu reformi kako bi se ostvarila evropska perspektiva Srbije.

Prema rečima Hana, on i Brnabić se u potpunosti slažu o potencijalu nove Strategije proširenja EU na Zapadni Balkan za Srbiju i širi region.

– Srbija je prepoznata kao predvodnica i verujem da će Srbija biti primer – naveo je komesar za proširenje.

On je dodao da će Srbija imati „punu podršku“ EU na putu ka članstvu.

– Upravo smo potpisali dva važna sporazuma o upravljanju granicama u vrednosti od 28 miliona evra i sporazum koji će pomoći Srbiji da se nosi sa izazovima koji će uslediti o izbegličkoj i migracionoj krizi u vrednosti od 16 miliona evra – napisao je.

On je naglasio da njegova prva misija u Srbiju, nakon usvajanja te strategije, pokazuje veliku posvećenost EU ka putu Srbije u procesu proširenja.

(Tanjug)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …