Home / AKTUELNO / Još uvek niste dobili NOVU ZDRAVSTVENU KNJIŽICU? Niste jedini, a evo šta sve treba da znate!

Još uvek niste dobili NOVU ZDRAVSTVENU KNJIŽICU? Niste jedini, a evo šta sve treba da znate!

zdravstvena-kartica- knjizica

Može na šalteru, može elektronski – ipak, i dalje oko pola miliona građana nije predalo zahtev za zamenu zdravstvene knjižice. U postupku izrade u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca, trenutno je više od 1,6 miliona kartica.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu da je proces sporiji nego što su planirali, ali i da će se overa papirnih knjižica postepeno ukidati od juna.

– Ne čekam za sebe, čekam za sestru i majku. One su predale još 24. novembra, evo, sada ih podižem – kaže jedna Kragujevčanka.

Njen sugrađanin je čekao četiri meseca, ali bilo je i onih koji su za kraće vreme dobili zdravstvenu karticu.

Najviše zahteva, oko tri miliona, podneto je pre isteka zvaničnog roka, u poslednja tri meseca prošle godine. Oko 505.000 zdravstvenih osiguranika nije ni podnelo zahtev.

Dr Verica Lazić, vršilac dužnosti direktora RFZO-a, ističe da su verovatno opravdani razlozi za nepodnošenje zahteva, na primer, odsustvo iz zemlje.

– A svi građani koji postanu osiguranici Fonda, moći će i u narednom periodu i sledeće godine da podnose zahteve za novom karticom – kaže Lazićeva.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave priznaju da je u ovom slučaju sistem zakazao, jer se neplanirano pojavio još jedan papir.

Ipak, od planiranih rokova se ne odustaje. Overa starih knjižica postepeno se ukida.

– Mi ćemo krenuti od juna to da radimo, ali nećemo završiti ceo proces. Opet smo imali problema u usaglašavanju stvari, ali u junu krećemo u taj proces i polako ćemo puštati ceo sistem – rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

U međuvremenu Republički fond za zdravstveno osiguranje napravio je aplikaciju na kojoj građani mogu da provere šta se dešava sa njihovom elektronskom karticom. Za nepunih 10 dana, sajt je posetilo više od milion osiguranika.

– Ukucavanjem svog LBO broja, osiguranik se informiše da li je kartica proizvedena ili ne.

Ako je proizvedena, onda odlazi do matične ispostave, kako bi preuzeo istu. U slučaju ako su podneli preko e-uprave ili pošte i ako su stavili opciju na kućnu adresu – onda čekaju da dođe kući – kaže Lazićeva.

Čekaju predugo, žale se osiguranici kojima knjižica na kućnu adresu još nije stigla.

I taj proces mora da se ubrza, obećavaju i u Fondu i u ministarstvu. Sve knjižice trebalo bi da budu dostavljene do juna.

(Dnevno.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …