Home / TEMA DANA / Lazanski o trenutnoj situaciji u Siriji i o tome da li će zaratiti Rusija i Amerika..

Lazanski o trenutnoj situaciji u Siriji i o tome da li će zaratiti Rusija i Amerika..

lazanski

„Tramp je išao kockarski kada je odlučio da bombarduje Siriju, rizikovao je i kratkoročno dobio. Što se tiče poteza Moskve, oni će pažljivo odmeriti šta će da rade“, kaže za „Sputnjik“ vojni komentator Miroslav Lazanski.

– Iskreno rečeno, pre deset dana niko nije mogao da očekuje ovo od Trampa, pošto je on rekao da sa Bašarom al Asadom treba sarađivati i da više nije aktuelan njegov odlazak sa vlasti, kao i da ga treba podržati u borbi protiv Islamske države.

Ovo je Trampu dobar potez da skrene pažnju sa istraga koje se u Americi vode protiv njega i njegovog okruženja, ali bilo je indicija da se nešto sprema.

Osim toga, on je posle hemijskog napada rekao da je pređena crvena linija – kaže Lazanski.

Lazanski ipak ukazuje da je u pitanju ograničeni udar, da je gađan samo aerodrom sa kojeg je navodno Vojska Sirije izvršila hemijski napad. Od 59 krstarećih raketa navodno su 23 stigle na cilj, a ostale su oborene.

Kada je reč o potezima Rusije, Lazanski smatra da Moskva nije htela da rizikuje kako ne bi došlo do daljeg proširenja konflikta i zaoštravanja. On dodaje i da je bivši američki predsednik Barak Obama sada ispao mirotvorac u odnosu na aktuelnog predsednika Trampa.

Obama se nije usudio na isti korak kada je bio u pitanju hemijski udar po određenim ciljevima u Siriji, ali je tada Rusija reagovala šaljući sisteme S-400 i S-300, podseća sagovornik „Sputnjika“.

– Tramp je pre svega gledao svoj interes. On jeste kratkoročno dobio ovde, ali videćemo dugoročno kako će to ići – kaže Lazanski.

Na pitanje šta misli o odluci Rusije da suspenduje Memorandum o sprečavanju incidenata i obezbeđivanju letova, Lazanski kaže da je to više jedan deklarativan potez.

– Svi ti avioni imaju radare. Oni će se videti kad su na nebu i niko nije lud da ide u operaciju, a da rizikuje susret sa protivničkom avijacijom. Ne verujem da će doći do nekog namernog obaranja, tako da je ovo više kao neka vrsta upozorenja – kaže Lazanski.

Govoreći o budućim odnosima Moskve i Vašingtona posle ovakve Trampove odluke, Lazanski je rekao da ni Rusija ni SAD neće rizikovati međusobni rat zbog Sirije.

(Agencije)

Check Also

PROTEST „1 OD 5 MILIONA“: POTPISAN „SPORAZUM SA NARODOM“, ZAPALJENE BAKLJE ISPRED SKUPŠTINE

Građanski protest „Jedan od pet miliona – stop krvavim košuljama“, iza koga stoji i deo …