Home / AKTUELNO / KADA PREDAJEŠ KOSOVO DOBIJEŠ I POBUNJENU RAŠKU: “SANDŽAK SE BUDI” POČEO U NOVOM PAZARU

KADA PREDAJEŠ KOSOVO DOBIJEŠ I POBUNJENU RAŠKU: “SANDŽAK SE BUDI” POČEO U NOVOM PAZARU

Nekoliko stotina Novopazaraca učestvovalo je večeras u protestnoj šetnji “Za sigurnu budućnost Sandžak se budi” koju je Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka organizovala u znak podrške gradjanskim protestima “Jedan od pet miliona”.

Sa protestne šetnje, u kojoj su učestvovali i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin i visoki funkcioneri te partije, poručeno je da zajedno sa ostalim gradjanima Srbije “žele da izgrade državu zasnovanu na vladavini prava i jednakim mogućnostima za sve”.

“Mi protestujemo protiv tolerantnog odnosa srpskih državnih organa prema zločinima nad Bošnjacima. Protiv toga što se negira genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i masovni zločini nad Bošnjacima Sandžaka, a čime se kod Bošnjaka stvara osećaj nesigurnosti”, saopšteno je na protestu.

Organizatori su poručili i da šetnjom izražavaju protest zbog diskiminacije Bošnjaka prilikom zapošljavanja u državnim organima, ali i neprijateljskog odnosa srpskih državnih organa prema bošnjačkom narodu i njihovim legitimno izabranim predstavnicima.

Medju razlozima za protest navedeni su i nerešeni status Sandžaka, kao i to što Bošnjacima nije priznato ranije stečeno pravo naroda.

“Protestujemo i protiv izraženog apsolutizma i diktature u Srbji čime je suspendovana vladavina prava i pravna sigurnost i osnovna ustavna načela, pravo na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj bez uslovljavanja”, rečeno je na protestu.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima “jedan od pet miliona”, “jedan od 100”, “Za jednakost pred zakonom”, “Bošnjaci u Ustavu”, “Stop diskriminaciji Bošnjaka” i “Sandžak autonomija”.

Šetnja je protekla mirno i bez ikakvih incidenata.

(Beta)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …