Home / AKTUELNO / KALIFORNIJA U STRAHU OD SMRTONOSNOG ZEMLJOTRESA: Nakon serije potresa u „Vatrenom prstenu“, očekuje se onaj najrazorniji! (VIDEO)

KALIFORNIJA U STRAHU OD SMRTONOSNOG ZEMLJOTRESA: Nakon serije potresa u „Vatrenom prstenu“, očekuje se onaj najrazorniji! (VIDEO)

Građani Kalifornije strahuju od velikog zemljotresa koji bio mogao da ubije na hiljade ljudi, nakon što je čak 70 potresa pogodilo smrtonosni „Vatreni prsten“ u poslednjih 48 sati.

Čak 16 potresa jačine 4,5 magnituda je usledilo juče, nakon što je 53 zemljotersa potreslo ovaj region u nedelju.

Zemljotresi su uznemirili Indoneziju, Boliviju, Japan i Fidži, ali nisu još stigli do zapadne obale SAD, koja se nalazi na liniji „Vatrenog prstena“ koji je u obliku potkovice.

Vatreni prsten je tokom poslednjih godina prouzrokovao niz razornih zemljotresa, a poznato je da se tamo sreću dve ogromne tektonske ploče.

Formiran je od niza 452 vuklana i lokacija koje imaju veliku seizmičku aktivnost, a koje okružuju Tihi okean.

Strahuje se da bi veliki zemljotres jačine 9 magnituda, mogao da pogodi Kaliforniju i da izazove cunami.

Eksperti tvrde da je u Kaliforniji izostao veliki zemljotres, ali da zbog potresa oko Vatrenog prstena ima razloga za zabrinutost.

Poslednji put kada je u Kaliforniji bio zemljotres magnitude 7 i više, to je bilo 1906. godine. Tom prilikom je pogodio San Francisko i ubio je oko 3.000 ljudi.

Nedavni potresi su zabeleženi od strane Geološkog instituta SAD koji je otkrio da je Fidži najgore pogođen sa pet zemljotresa jačine 4,5 magnituda u ponedeljak ujutru.

Zemljotres jačine 8,2 stepena je takođe pogodio Tihi okean u blizini Fidžija i Tonge u nedelju, ali nije izazvao štetu jer je bio na velikoj dubini.

Sinoć je zemljotres jačine 7,3 stepena pogodio Venecuelu i Trinidad, ali na svu sreću nije bilo žrtava.

Strahuje se da bi veliki zemljotros mogao da pogodi zonu Cascadia subduction i ostatak zapadne obale SAD i da napravi štetu za samo nekoliko minuta.

Poslednji veliki potres u ovoj zoni je bio 1700. godine, kada mu je jačina bila između 8,7 i 9,2 stepena. Pokrenuo je cunami koji je pogodio obalu Japana, a razaranja su bila velika.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …